Издатели настояват по-ниското ДДС за книгите да остане за постоянно

16:51, 23 юни 20 25 1621 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Милиони страници с приключения очакват читателите на пролетния базар на книгата в столицата, предава БГНЕС.

Въпреки отлагането и ограниченията, наложени от епидемията, превърналото се в традиция изложение за печатни издания отново ще се състои в градинката пред Националния дворец на културата. Хиляда квадратни метра шатри, над 110 щанда с изложители и над 15 хиляди заглавия ще посрещнат всички любители на четенето.

„Последните 3 месеца нямаше възможност хората да посещават книжарниците, защото всички пазихме диваните. За това и тази година пролетният базар на книгата беше отложен, а сега се провежда на открито. Всички читатели могат да видят най-новото, което издателите са задържали месеци наред, за да могат да извадят сега нови предложения“, заяви Диана Бойчева от Асоциация „Българска книга“, организатор на събитието.

Изложението, чието откриване лошото време провали, стартира днес при голям читателски интерес и ще продължи до 28 този месец. Интересните заглавия са хиляди, за това и организаторите на изтъкват на преден план никое от тях – за всекиго според вкуса му.

„Сигурна съм, че всеки издател ще може да предложи нещо интересно. Един от плюсовете на изложенията за книги е, че когато човек се разхожда, може на живо да поговори с издателите, със създалите тези книги, които могат най-добре да ги препоръчат“, смята Диана Бойчева.

Тя е категорична – кризата около коронавируса се отрази много на четенето, писането и книгоиздаването.

„В Асоциация „Българска книга“ направихме една анкета сред нашите членове и тя показа много голям спад в продажбата на книги, може би около 50%. Със сигурност хората са чели повече книги, но не са купували. Всеки от нас има книги, които си е купил, но не е прочел. На нашия бранш тази ситуация се отрази недобре, включително със съкращения и излизане на служители в неплатен отпуск. Бяха повлияни от кризата и много хора от т. нар. свободни професии, тъй като ние работим с преводачи, редактори, дизайнери и т.н. Надявам се, че есента, който традиционно е силен сезон за книгоиздаването, няма да бъде туширан отново от подобна криза“, коментира още Диана Бойчева. Според нея оптимистичното в цялата ситуация е, че читателите се адаптират към новото положение, което го доказва и ръстът в онлайн продажбите на книги.

Издателите оценяват положително и намаляването на ДДС ставката за книги от 20% на 9%, но ще настояват тази мярка да не бъде временна, а да остане за постоянно. „Всички издатели- книжари изключително много се радваме на този факт. България беше една от двете страни в ЕС, в която нямаше диференцирана ставка за ДДС. Като асоциация ще се борим тази мярка да остане постоянна. Книгите имат дълъг живот, нашите авторски договори обичайно са за период от 5 години. Едно намаляване на ДДС само за 2 години по-трудно ще бъде усетено от читателите. Надявам се бъдещето да покаже, че тази мярка е ефективна и ще носи полза“, смята Диана Бойчева.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама