В Южна Африка започва тестване на ваксина за коронавирус

21:28, 23 юни 20 / Свят 25 2726 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В Южна Африка тази седмица започва първия на Черния континент тест на ваксина срещу коронавирус, заявиха от университета, който ръководи пилотния проект, предава БГНЕС.

Ваксината, разработена от Института Оксфорд Дженър, вече се оценява във Великобритания, където 4000 участници са се записали за изпитването.

Южна Африка си е поставила за цел да ваксинира 2000 души с ваксината, известна като ChAdOx1 nCoV-19. Петдесет от кандидатите имат ХИВ.

"Първите участници ще бъдат ваксинирани тази седмица", каза Шабир Мадхи, професор от Университета на Витватерсранд, на виртуална пресконференция.

Бразилия планира собствен пилотен проект, докато САЩ се готвят да изпробват друга ваксина върху до 30 000 участници.

Университета на Витватерсранд си сътрудничи с Оксфордския университет и Института Оксфорд Дженър в проекта за Южна Африка.

Случаите с коронавирус в Южна Африка скочиха до над 100 000 в понеделник, докато броят на смъртните случаи нарасна до 2000.

На 27 март, само седмици след като вирусът за първи път се появи в Южна Африка, официалните лица наложиха строго общо блокиране.

Но постепенно се премахват мерките за задържане, за да се даде възможност на бизнеса да заработи отново и да се ограничат щетите на вече болната икономика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама