Най-малко пет са жертвите на силния трус в Мексико

07:35, 24 юни 20 / Свят 25 1770 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поне пет са жертвите на земния трус от 7,4 по Рихтер ударил тихоокеанското крайбрежие на Мексико, съобщи БНТ. 

Загиналите са основно в центъра на стихията - Оаксака, планински щат, известен с отглеждането на кафе и с испанската си колониална архитектура. Губернаторът на щата Алехандро Мурат помоли властите да обявят извънредно положение в региона поради щетите, нанесени от голямото земетресение. Стихията повреди сгради, напука пътната настилка, откъсна от света населени места и предизвика паника.

Образува се и цунами с височина около 60 сантиметра на плажа в Хуатулко - популярен сред американски и канадски туристи.

Трусът е бил усетен и на разстояние от стотици километри в столицата Мексико сити, където сградите се разлюляха, а хората излязоха по улиците.

Няма данни за пострадали български граждани. Системата за ранно предупреждение за земетресение е подала сигнал 62 секунди, преди земетресението да започне, обяви българският посланик в Мексико Валентин Модев в ефира на bTV.

Посолството ни в Мексико разкри 24-часови дежурни телефони за връзка с българите. Българските граждани могат да се свържат с посолството в Мексико на следните телефони: +52 55 55963283; +52 55 55963295; +521 55 97071517.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама