БСП иска изслушване на премиера, депутатите не дават

09:36, 24 юни 20 / Политика 25 1391 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП поиска премиерът Бойко Борисов да дойде на изслушване в парламента. От левицата поискаха министър-председателят да даде обяснения за действията си от преди 2 години във връзка със случаите на чума по дребните преживни животни.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова огнищата на болестта в региона така и не са били категорично доказани, а умъртвяването на животните на стопаните е било напълно ненужно. Повод за искането на опозицията стана и окончателното решение на Върховния административен съд, който реши съдебният спор срещу държавата в полза на фермерка от село Болярово, която успя да запази животните си живи. С него съдът потвърди на практика, че заразата не е доказана.

„През юни 2018 г. правителството обяви огнище на болестта чума по дребни преживни животни в 6 населени места в областите Ямбол и Бургас. Бяха умъртвени десетки хиляди животни. Беше заличен поминъкът на стотици семейства. Вече е обезлюден районът“, аргументира предложението си Нинова, цитирана от БГНЕС.

Парламентармната ни група иска две неща - истина и справедливост", обяви Нинова. Тя посочи, че ако Борисов не дойде в парламента ще поиска да бъдат оповестени стенограмите от водените по онова време заседания на Председателския съвет в парламента.

От своя страна управляващото мнозинство остро се противопостави на настояването на изслушването на Борисов, а според депутата от ГЕРБ Мария Белова „не може премиерът да идва в парламента, за да коментира решения на съда“. В кайна сметка депутатите отхвърлиха с 93 гласа предложението на БСП премиерът Бойко Борисов да се яви на изслушване в парламента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама