Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

10:23, 24 юни 20 25 3166 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството реши да удължи до 15 юли извънредната епидемична обстановка по предложение на здравния министър. Причината за това е увеличаващият се брой на заразени с Covid-19 през последните седмици.

По думите на министъра в периода от 27 май до 9 юни средно дневният брой на новите случаи на заразени с Covid-19 у нас е бил 26 души, докато в периода от 10 юни до 23 юни той нараства до 54 души, което е увеличение с 3,2 пъти.

Кирил Ананиев отбеляза, че през последните седмици се е увеличил броят на изследванията - от около 1000 до над 2000 проби на ден, а тестовете вече се обработват в 36 лаборатории в страната. Заедно с това обаче расте и броят на положителните проби, като в последните дни той нараства до 4,4%.

Това показва, че разпространението на коронавируса у нас се увеличава. Здравният министър отчете, че има ръст и в броя на заболелите медицински лица.

Той заяви, че Covid-19 е сериозна опасност за общественото здраве, защото може да се предава и от асимптоматични преносители. Освен това той припомни, че това е вирус с неизвестен произход и сериозна опасност за здравето и човек да стане вирусоносител. Отделно от това все още няма ваксина срещу него.

Няма да бъдат налагани тежки мерки, а ще се заложи на тези, които действат в момента. Забрана за влизане на територията на страната от определени държави, хигиена, дезинфекция, социална дистанция, носене на маски, дистанционна форма на работа, ограничаване на струпването на хора на групи и масовите мероприятия, обяви Кирил Ананиев.

Новото е, че сериозно ще се засили контролът по изпълняване на мерките, като той ще бъде много строг и повсеместен.

Премиерът Бойко Борисов също взе отношение по темата като обяви, че проблемът в случая е, че никой в света не може да каже кое е правилно и кое - не "С яд слушам наши критици, които казват проба-грешка. Целият свят се движи така", коментира той.

За пореден път Борисов заяви, че въведените от правителството мерки са дали резултат. Той обяви, че след огромното напрежение в обществото от първоначалните ограничения щабът и кабинетът са отворили всичко по етапно като единственото, за което са призовали е дисциплина.

"Единствените сме, които дадохме да има футболни мачове пред публика. И те какво направиха? Струпаха се. Ако не се спазва правилото по 1 000 души в сектор, ще затворим стадионите за публика. Отворихме дискотеките, заведенията, видяхме какво правят. Съжалявам - демокрацията е за дисциплинираните", коментира премиерът. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:06, 24 юни 20

Шибани малоумници!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама