Olympus излиза от бизнеса с фотоапарати

12:31, 24 юни 20 / Любопитно 25 2227 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

От японската компания Olympus обявиха, че се канят да излязат изцяло от бизнеса с фотоапарати като продадоха своето фотографско подразделение на инвестиционен фонд. Това е Japan Industrial Partners, който преди време придоби и компютърния бизнес на Sony. Двете компании вече са подписали меморандум за разбирателство, който ще доведе до отделянето на фотографското подразделение в самостоятелна компания и прехвърлянето й на JIP, предава Дир.

Това е само малка част дейността на Olympus, която в момента е насочена към осигуряването на медицинско оборудване. Компанията посочва, че е въвела редица мерки за справяне с изключително трудните условия на пазара на фотоапарати, които до известна степен са свързани със свиването на продажбите от подобряването на смартфоните, но в крайна сметка е установила, че това не е достатъчно.

Olympus се опита да се пребори с трудностите като се фокусира върху сменяеми обективи с висока добавена стойност, но въпреки това през последните три фискални години фотографското подразделение работеше на загуба.

JIP възнамерява да оптимизира бизнеса и да продължи да разработва продукти с марките OM-D и Zuiko на Olympus. По подобен начин фондът продължава да разработва и продава лаптопи с марката VAIO. Olympus и JIP смятат да подпишат финалното споразумение до 30 септември.

Фотографският бизнес на Olympus започва през 1936 година с пускането на първия й фотоапарат с обектив Zuiko. През 1959 идва и иновативната серия Pen, а по-късно се появи и система OM за професионални 35 мм фотоапарати със сменяема оптика. През 2009 компанията пусна първия дигитален модел Pen, което доведе до появата на много фотоапарати с ретро дизайн от различни производители. През последните години Olympus осигури и много добре приети професионални устройства, но пазарът продължи да се свива, а освен това се наблюдава преминаването към по-големи сензори.

Конкуренцията в лицето на Canon, Nikon и Sony с техните пълноформатни безогледални фотоапарати допринесе за краха на Olympus.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама