Ангел Джамбазки: Трябва да се изгради сухопътна връзка между Югоизточна Европа и ЕС

12:47, 24 юни 20 / Политика 25 1771 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Ясно е, че трябва да се направи повече за свързване на Югоизточна Европа с останалата част от ЕС. Алтернативни маршрути за връзка между Север и Юг в ЕС трябва да бъдат установени, за да се улесни по-бързият транспорт както за пътници, така и за товари. Това заяви Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

"Като човек от Балканите, за мен беше ясно още от създаването на трансевропейската пътна мрежа, че тя игнорира Балканите и Югоизточна Европа. В момента тази мрежа се нуждае от по-нататъшно развитие. България, Гърция и Кипър могат да се възползват само от една трансевропейска мрежа на своите територии, т.нар. „Ориент - Източно Средиземноморие“. Румъния също е забравена", коментира пред колегите си от ЕП. 

 

"Страните от Западните Балкани все още не са членки на ЕС, но това не бива да е предпоставка за забравянето им. Разширяването на трансевропейската мрежа по линиите на стария коридор № 8 би било изключително полезно за свързването на Черна гора, Северна Македония и Албания с ЕС", посочи той.

Джамбазки е на мнение, че алтернативни маршрути за връзка между Север и Юг в ЕС трябва да бъдат установени, за да се улесни по-бързият транспорт както за пътници, така и за товари.

Според него такава линия би имала потенциал да съкрати времето необходимо за транспортиране на товари от Беломорието до Балтика и до всички съседни страни, както и да развие инфраструктурата в региони, които в момента не са добре свързани с останалата аст на Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама