Съд: Johnson & Johnson съзнателно са продавали продукти с канцерогенен талк

13:00, 24 юни 20 / Свят 25 1803 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американски съд потвърди присъда, че талкът на прах, продаван от Johnson & Johnson, е причинил рак на яйчниците и нареди на фармацевтичния гигант да заплати щети в размер на 2,1 милиарда долара, съобщи БНГЕС.

Решението на Апелативния съд в Мисури, намали с повече от 50% 4,4-те милиарда долара, които бяха присъдени на 22 души през 2018 г. Съдът се съгласи, че някои от ищците не е трябвало да бъдат включени в делото, тъй като те са извън щата.

Но решението от вторник потвърди присъждането на обезщетение за компанията, тъй като тя „съзнателно продава продукти, съдържащи азбест, на потребителите“.

"Тъй като обвиняемите са големи, многомилиардни корпорации, смятаме, че е необходим голям размер на наказателните щети, за да има ефект в този случай...Невъзможно е да се измери с пари стойността на физическите, умствените и емоционалните терзания на ищците, претърпели вреди по вина на ответниците.", се казва в съдебното решение.

Говорител на Johnson & Johnson заяви, че компанията ще обжалва решението във Върховния съд на Мисури, информира „Уол Стрийт джърнъл”.

Johnson & Johnson са изправени пред хиляди съдебни дела в Съединените щати, ищците по които твърдят, че компанията не е предупредила потребителите за риска от рак от азбест в нейните продукти, базирани на талк.

През 2019 г. съдебни заседатели в Калифорния присъдиха милиони обезщетения на ищец, която заяви, че бебешката пудра на компанията е довела при нея до терминален рак.

Миналия месец фирмата обяви, че прекратява производството на своята бебешка пудра на базата на талк в САЩ и Канада, отчасти поради съдебните спорове за продукта. Но компанията ще продължи да продава този продукт в останалия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама