София Владимирова: Неясно защо едно от емблематичните лица на БНТ е на път да си тръгне

14:01, 24 юни 20 25 3480 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Мониторингът, направен от СЕМ върху епизода на предаването „Вяра и общество“ от 6 юни, не е открил нарушения на закона. Това стана ясно по време на изслушването на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Припомняме, че предаването беше свалено от лятната програмна схема на обществената телевизия. Според водещия Горан Благоев това е единственото предаване, чиито повторения не са включени. Той определи това като знак, че „Вяра и общество“ няма да се върне на екран от есента.

Кошлуков: „Вяра и общество“ е анти-църковна трибуна

Кошлуков обясни, че са получили близо сто писма по отношение на последния епизод на „Вяра и общество“ от зрители и от БПЦ за дискриминационно отношение. Вследствие на това е направена проверка, която е показала серия от нарушения – на Закона за радиото и телевизията, Закона за вероизповеданията, етичните стандарти на БНТ и др. По-рано от Комисията за защита от дискриминация съобщиха, че и при тях има подадени жалби срещу предаването и водещия и е образувана проверка.


Снимка: БГНЕС

Според Кошлуков предаването „Вяра и общество“ има много нарушения. Сред тях са, че в него се правят „злобни“ коментари и окачествявания на религиозни водачи и политици. Нарушени са и продуцентски правила – водещият Горан Благоев е сключил договор със своята съпруга например. Според генералния директор на БНТ в предаването се говори за политика, но не и за религия, както и че се работи с манипулирани видеа и се пускат много фалшиви новини. По думите му неведнъж църквата и държавата са били обвинявани в престъпен сговор, докато БПЦ и християните не са представяни по никакъв начин. Църквата е сигнализирала многократно за тези проблеми, а духовни лица не са били гости в предаването, защото няма как да отидат на място, на което вярата се „хули“. Преди шест години Светият Синод дори е забранил на своите членове да участват в него, въпреки че е имало изключения, като например при избирането на патриарх Неофит.

Кошлуков обвини водещия Горан Благоев, че това е последователна политика на него и предаването му и дори заподозря, че зад него стоят други хора. В същото време самият генерален директор обясни, че не гледа „Вяра и общество“, но прави изводите си вследствие на проверката на епизодите от последния сезон. Той е категоричен, че не мисли да спира излъчването му.

Генералният директор обясни, че предаването не е публицистично, но то скрито представлява публицистика. „Днес то е анти-църковна трибуна“, подчерта той.


Снимка: БГНЕС

СЕМ: „Вяра и общество“ не критикува православието

Председателят на СЕМ Бетина Жотева посочи, че Кошлуков хвърля много сериозни обвинения към Благоев, а тя самата не е съгласна с тях. „Аз не видях нито една секунда, в която вярата да е хулена в това предаване. Православието не е критикувано“, подчерта тя. Според нея скандално отношение към църквата няма.

Ивелина Димитрова обясни, че мониторингът на СЕМ, направен на епизода на „Вяра и общество“, излъчен на 6 юни, не е показал законови нарушения, а само малък дисбаланс. Предстои да бъде направена проверка и на съдържанието назад във времето.

Розита Еленова обясни, че не е останала с впечатление за краен критичен тон. "Мисията на журналиста е да бъде критичен", подчерта тя. "Не бих искала да ви питам дали сте имали среща по ваша инициатива със Светоя Синод. Искам да знаете, че вие трябва да сте независим. Не би трябвало да има такива преки срещи", коментира тя.

София Владимирова изрази недоумението си от писмата, получени в СЕМ, за сваляне на предаването и водещия. Тя подчерта, че пълната отговорност за това е на изпълнителния директор. Интересното в случая е, че „скандалното“ предаване е излъчено на 6 юни, а СЕМ е започнал да получава оплаквания чак десет дни по-късно. „Едно емблематично за БНТ лице е на път да си тръгне – неясно защо за мен“, посочи Владимирова.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Магдалена се казвам 16:30, 27 юни 20

Тези госпожички, какво са толкова загрижени за "емблематично лице" на предаване , което не гледат? Да не би само той да е "емблематичен"? ЗАЩОТО СА ОТ ЕДНА КРЪВ - соросоиди от фондация Америка за България, получават пари за атлантиците да са ми така "ЗАГРИЖЕНИ". Жалки, продажници!

П.С. Когато Господ е с Кошлуков, никой не е срешу него!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама