45% от българите искат силен и решителен лидер

14:43, 24 юни 20 / Свят 25 1611 Шрифт:
Редактор:

45% от българите заявяват, че предпочитат да имат силен и решителен лидер, който не трябва да се занимава с парламент или избори, а 35 процента подкрепят либералната демокрация. Това сочат проучвания, проведени в 10 държави от региона, пише "Политико", съобщава БГНЕС.

Според изданието либералната демокрация има слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа. Изследването, публикувано от мозъчния тръст Globsec, установи, че в четири от общо 10 изследвани страни - Словакия, Литва, Латвия и България - по-малко от 50 на сто от анкетираните са подкрепили "либералната демокрация с редовни избори и многопартийна система" като най-добрата форма на управление.

81% от младите българи спортуват

В Австрия предпочитанието е обърнато, като еквивалентните числа са 7% и 92 процента. Междувременно в Унгария и Полша 81% и 66% съответно изразиха подкрепа за системата на либералната демокрация. 12 и 26% съответно искат силен лидер.

„Резултатите предполагат, че качеството на демокрацията в страната няма връзки с подкрепата за либералната демокрация“, пишат авторите на доклада на Globsec. "В някои страни продължава да съществува висока подкрепа за либералната демокрация въпреки спада на международните рейтинги", имайки предвид критиките към Полша и Унгария заради заплахите за върховенството на закона в страните.

Съществуват и големи разлики между държавите във възприеманите заплахи за националната идентичност и ценности. В Словакия 50 процента от анкетираните казват, че "западните общества и начинът им на живот" представляват такава заплаха, докато в Австрия, Унгария и Полша съответно само 24%, 23% и 23% са на същото мнение.

Мнозинството в Словакия (72 процента), Естония (56 процента), Унгария (52 процента) и Чехия (72 процента) заявиха, че мигрантите заплашват тяхната идентичност и ценности.

Степента на доверие в медиите също варира значително в отделните държави.

В Унгария 64 процента от анкетираните казват, че вярват, че правителството влияе върху медиите, докато 62 процента са казали същото в Полша. Междувременно 57 процента от австрийците заявиха, че „олигарси и силни финансови групи“ имат такова влияние.

Анкетирането беше проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия с извадки от 1000 или повече респонденти във всяка страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама