„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко

10:00, 26 юни 20 / София 25 4637 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително..., а направо е задължително да посетите.


Снимка: КОТО

Чудите се къде да организирате бизнес обяд или да заведете любим човек на романтична вечеря? Къде да излезете с приятели за по следобедна чаша пиперливо вино или да се забавлявате с нощно яко DJ-шоу? Как да изберете качествен коктейл бар или място с гарантирано вкусна и добре поднесена храна? Имаме добра новина – всичко това вече се съчетава в едно място в сърцето на София.

КОТО е новото „черно“ – приляга точно по мярка на всички и всичко. Място, което може да задоволи дори и най-взискателните вкусове. То събира в себе си всичко необходимо за едно добро прекарване, независимо от повода. Намира се в центъра на столицата, което го прави удобна локация по всяко време на денонощието.


Снимка: КОТО

Пред TOPNOVINI.BG главният готвач на КОТО шеф Георги Янев разказа, че менюто е предимно азиатско – включва ястия от Япония, Китай, Тайланд, Виетнам и т.н. „Осъзнахме, че липсва точно такъв стил място в София, което да съчетава всичко в едно. И мисля, че го постигнахме“, обясни той.

Според него КОТО превъзхожда другите заведения със своя екип. „През последните две години и половина успяхме да създадем един прекрасен екип от професионалисти, където всеки има желание да се развива, обогатява, да обича нови предизвикателства и да приема проекта КОТО като част от себе си“, обясни той. Кризата около коронавируса им се е отразила тежко, но с общи усилия заведението лека-полека се възстановява. „Винаги има трудности, но важното е да се преодоляват и да се продължава напред“, категоричен е шеф Янев.

В края на лятото „Кото“ подготвя нещо, което е ново не само за България, но и на Балканите. Засега обаче всичко се пази в тайна.

Никола Петков определи КОТО като „мястото, което трябва да посетите“. „Без излишни думи причините са няколко - перфектна локация, перфектна храна, перфектни коктейли, перфектен персонал, и, не на последно място, а може би играещото водеща роля за всичко случващо се там - перфектният шеф Георги Янев. Така че - отидете и се насладете”, категоричен е той.


Снимка: КОТО

Според шеф Янев пандемията ще преотсее ресторантьорския бизнес. „Защото хората започнаха все повече да мислят за какво си дават парите. И мисля, че доста посредствени места след това не биха оцелели“, обясни той.

Георги Янев е готвач с многогодишен опит и е работил в редица известни европейски и световни заведения. От всяка една кухня, в която е готвил, е взел по нещо. „Дори и лошият опит е опит. Така че готвейки в различни кухни, осъзнаваш за себе си кое е правилно, кое – не е правилно. Както и кое е твоето място, защото има различен стил кухни и заведения. Има готвачи, които подготвят прекрасен продукт, но не могат да работят под напрежение. Има и такива, които обичат динамиката и огромния екип. Работейки в различен стил кухни, готвачът научава кой е. За моя радост, всички кухни, в които съм работил, са на доста високо ниво и съм научил много неща от всяка от тях. Това те оформя като готвач. Защото един готвач е отражение на това, което е научил през годините в различните кухни с различни екипи“, обясни той.


Снимка: КОТО

Въпреки това Георги Янев избира да се върне в България. „Тя е моята родина и винаги съм знаел, че ще се върна рано или късно. Намирам много позитивни неща тук. Пазарът е коренно различен от това, което беше преди 15-20 години. Не само в София, но и в цялата страна се отварят заведения, които по никакъв начин не отстъпват на тези в големите кулинарни градове в Европа и света. Чувствам се много добре тук и имам много дълъг списък с проекти, които бих искал да осъществя в България“, подчерта той.

Въпреки че е готвил за много известни хора, шеф Янев не дели клиентите си. Допадат му обаче гости, които разбират от хубава храна и са отворени да пробват нещо ново. Самият той обясни, че по отношение на храна се радва на по-простите неща. „Приготвянето на обикновени и прости неща и споделянето им с любими хора в някакъв специален момент се превръща в незабравим момент, който остава завинаги в съзнанието. Например прекрасен препечен хляб с вкусно масло и някакъв зеленчук може да остане в съзнанието като един от най-добрите ти кулинарни спомени и моменти“, сподели той.


Снимка: КОТО

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм

"Вкусът на София": Сладкарница „Теа“ – греховен вкус и наслада на мига

"Вкусът на София": Ресторант Carne, където всеки сезон е вкусен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама