$10 милиона награда за сведения за новия лидер на ИД

21:55, 24 юни 20 / Свят 25 2195 Шрифт:
Редактор:

Държавният департамент повиши от 5 на 10 милиона долара наградата за информация, която ще помогне да се установи къде е новия лидер на терористичната групировка „Ислямска държава“ Амир Мохамед Саид Абдел Рахман ал Маула. Това се посочва в изявление на външното министерство на САЩ, цитирано от ТАСС, съобщава БГНЕС.

В документа се посочва, че споменатият терорист, според Вашингтон, е участвал в убийства и отвличания на езидите в Ирак, а също така е ръководил различни нападения на ИД. Съединените щати го смятат за наследник на Абу Бакр ал Багдади, предишният лидер на „Ислямска държава“.

На 27 октомври миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви елиминирането на Ал Багдади от американските сили. Според Тръмп, заедно с лидера на "Ислямска държава", в резултат на специалната операция на американските сили в сирийската провинция Идлиб са унищожени много бойци от групировката и сътрудници на Ал Багдади.

Тогава Тръмп изрази благодарност към Русия, Турция, Сирия и Ирак за съдействието им в операцията. По неговите думи, Руската федерация е отворила за САЩ въздушното пространство над определени райони на Сирия. В същото време Министерството на отбраната Русия заяви, че не разполага с достоверна информация за унищожаването на Ал Багдади и не е отваряло въздушното пространство над Сирия за американската авиация.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама