Хасан Адемов: 280 000 безработни трябва да получат компенсации

08:54, 25 юни 20 / Политика 25 1738 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Малко над 19 000 заявления са подадени от работодатели към Агенцията по заетостта по схемата 60/40. Около 280 000 са работниците и служителите, които трябва да получат компенсации от фонд „Безработица“, заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов пред БНТ.

По думите му до вчера са изплатени близо 115 млн. лв., като повече от половината заявления все още не са обработени.

В 15 области на страната безработицата е над 10%

"В началото на кризата безработните бяха малко над 200 000, а сега са 279 000. Това означава, че около 80 000 са тези, които са загубили работата си. Министерството на труда и социалната политика заедно със социалните партньори разработват мерки и програми, така че тези хора да бъдат подпомогнати. Кризата е повсеместна", каза Адемов.

Той отчете, че има два европейски инструмента, от които страната ни може да се възползва. Единият е свързан към преодоляването на последиците от COVID-19, а другият е т.нар. Публичен инвестиционен фонд.

„Ако искаме да бъдем част от европейската солидарност, трябва да изпълним препоръките на Европейската комисия. България трябва да промени Закона за държавния бюджет, така че Министерският съвет да поеме по-големи отговорности, отколкото има сега“, обясни Адемов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама