98% от чартърите за юни са отменени

16:32, 25 юни 20 25 2009 Шрифт:
Редактор:

Крах на местната икономика, затворени хотели и чартъри, които не идват – така може да се опише ситуацията по българското Черноморие в момент, който в други години винаги е бил в активната част на летния сезон. В свой материал БНР описва косвените щети от коронавируса върху българския морски туризъм.

Къде са самолетите?

Показателно е състоянието на чартърната програма – с нея пристигат около 85% от чуждите туристи у нас. Сега, обаче, 98% от полетите за юни са отменени, неясна е съдбата на заявените на Летище Бургас и за юли.

„През месец юни 2019 г. сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди. До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни“, коментира пред националното радио председателят на туристическата камара в Бургас Иван Иванов.

Въпреки решението да се субсидират незаетите места в самолетите, чартъри към Варна и Бургас няма заради страха от заразяване с коронавирус.

Туризмът е в интензивното отделение

Вътрешната икономика буквално е спряла, коментира пред радиото хотелиерът Диана Колчева. Заради липсата на чуждестранни туристи 70% от хотелите в най-големия курортен комплекс – „Слънчев бряг“, са затворени.

Южното ни Черноморие е чисто от коронавирус

Няма и яснота какво ще се прави с летовниците от трети страни, за които остава 14-дневната карантина.

Туроператорите настояват за по-активни действия от страна на посолствата ни в чужбина и на властите, защото „навън излиза информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама