Излязоха резултатите от изпитите след 7. клас

11:46, 26 юни 20 25 2012 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Просветното министерство оповести резултатите от Националното външно оценяване за 7. клас по български език и литература и по математика. Резултатите може да бъдат проверени по входящ номер тук.

Близо 60 000 ученици тази година се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. Изпитите служат като вход за кандидатстване в гимназиите в страната, а от тях заради извънредната ситуация с коронавируса тази година отпадна част от материала.

По български език и литература седмокласниците отговаряха на тест с общо 26 задачи и писаха преразказ върху творба на Братя Мормареви. По математика изпитът включваше 23 задачи в два модула.

В ефира на БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви, че оценителите са положили много усилия, така че резултатите да бъдат готови по-рано, а не на 29 юни, както се очакваше, "защото е ясно какво е вълнението и притеснението на децата и най-вече на техните родители".

В столицата резултатите са съизмерими с тези от миналата година, коментира началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Тя съобщи, че вече има данни за ученици, които са постигнали максималния брой точки на изпитите.

Според членове на комисията по проверка, учениците са били затруднени от някои изрази като "прошарени коси", като са ги наричали "шарени" или "модна прическа". В ерата на новите технологии не са разбирали и какво означава "кибернетична машина" - също израз от времето на братя Мормареви.

От 29 юни до 1 юли ученици и родители могат да видят работите си, а от 3 до 7 юли се подават документи за класиране, за втора година само електронно.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама