Д-р Павел Николов: Вирусът ни учи да живеем с новото "нормално"

13:13, 26 юни 20 25 3606 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Д-р Павел Николов е специалист кардиолог в УМБАЛ "Александровска", всяка седмица той ще ни представя съветите и препоръките си как да живеем здравословно и да се грижим за своето сърце.

Снимка: Личен архив

Как влияе коронавирусът върху хората със сърдечни заболявания?

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от новооткрит коронавирус (SARS-CoV-2). Повечето заразени проявяват леки до умерени симптоми на респираторно заболяване и се възстановяват без да е необходимо специфично лечение.

Има нещо, което трябва да стане ясно от самото начало: хора с рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания като мъжки пол, възраст над 60г., диабет, хипертония, затлъстяване, както и такива с известна исхемична болест на сърцето и/или мозъчно-съдова болест са с по-висок риск от това да се разболеят и да развият усложнения в хода на инфекцията с COVID-19. Това, на което не се обръща достатъчно внимание, е броят на младите заразени. В китайско проучване с над 70 000 заболели се установява, че при 53% от потвърдените случаи не се наблюдават придружаващи заболявания, което само по себе си е достатъчно тревожен факт.

Клиничната картина на инфекцията може да варира от безсимптомно протичане, през леки до умерени симптоми като температура, кашлица, хрема, главоболие, отпадналост, до тежка изява със задух, необходимост от кислород и апаратна вентилация. При някои пациенти заболяването се проявява с остра сърдечна недостатъчност, в основата на която е миокардитът (остро възпаление на сърдечния мускул). Като усложнения в хода на инфекцията с COVID-19 могат да настъпят артериални и венозни тромботични застрашаващи живота инциденти, а именно остър миокарден инфаркт и венозен тромбоемболизъм/БТЕ.

С оглед на това, че към настоящия етап все още няма ваксина или специфично лечение за COVID-19 въпреки редица клинични проучвания, нашата цел е да се предпазим от заразяване. Човек може да защити себе си и околните чрез най-елементарните и доказани начини, които важат за повечето вируси – редовно миене на ръце, използване на дезинфектант, носене на адекватна предпазна маска и избягване на близък социален контакт. 

Какво препоръчвам на моите пациенти?

Хората със съпътстващо повишено артериално налягане трябва да следят стриктно стойностите му и да продължат назначената си редовна терапия (включително приема на ACE-инхибитори). Не бива да се забравя, че в разгара на летния сезон с повишаване на температурата, артериалното налягане може да се понижи поради повишената загуба на течности и разширяване на съдовете, вследствие на което при някои пациенти е необходимо да се коригира дозата на лекарствата.

Снимка: CanStockPhoto

Всеки може и трябва активно да участва в процеса на профилактика и лечение като се стреми към здравословен начин на живот:

  • Живот без тютюнопушене;
  • Поддържане на нормално телесно тегло с балансиран хранителен режим и достатъчен прием на течности;
  • Ежедневна физическа активност ( 150 мин. седмична активност с умерен интензитет, или 75 мин. с висок или комбинация от двете).

През последните месеци имаше много спекулации с този вирус. Важно е човек да бъде добре осведомен и затова е разумно да се ограничава потокът от информация и да се доверяваме единствено на достоверни източници. 

Вирусът е истински, сред нас е и това е факт. Ние трябва да се променим и да се научим да живеем с новото „нормално“.

За повече информация: e-mail: [email protected] или на тел. 0899/ 336 900

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама