Картините на Майстора оживяха

13:05, 26 юни 20 / Култура 25 3626 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В извънредното положение заради коронавируса нямахме достъп до изкуство- галерии и кина затвориха врати, сцени и зали останаха празни. Изкуството обаче остана в нас.

Във времето, когато осъзнахме колко е ценен допирът с изкуството, графичният дизайнер Цветомил Иванов създаде видеоклип, с който вдъхна живот на картините на Владимир Димитров- Майстора.

Няма друг творец, който така блестящо да защити с изкуството прозвището, дадено му в самото начало на творческия му път. Той не обича тържествените призиви, титлите и шума. Затова творбите му остават неподписани, се казва в клипа.

Майстора пътува по света, но избира да се върне в родния си Кюстендилски край, в малкото зелено село Шишковци. То става негов дом и студио, негово вдъхновение, негов живот. Димитров е винаги сред хората, чакан гост на сватби и сборове, безмълвен участник в жътва и плодобер, на полето със своите платна. Картините му са чудни и неповторими. Напомнят на шевиците по блузи и наръкавници, които носят българските селянки, на цветовете на писаните ракли и на домашните черги, четем още в клипа.

И за финал думите на бележития художник: Сам в полето, сред жуженето на пчелите, аз съм в Рая“. 

Художествената галерия в Кюстендил носи името на Майстора. Сградата е първата в страната, построена специално, за да бъде галерия. Пред нея има паметник на художника, вперил поглед в хоризонта. Галерията разполага с най- голямата колекция от творби на Майстора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама