Безработицата в Европа: Овладяна или отложена

15:11, 26 юни 20 25 1863 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Пандемията от коронавирус нанесе „бърз и масов шок“, който предизвика най-широкия срив на световната икономика от 1870 г. въпреки безпрецедентната държавна подкрепа. Тази кратка констатация на Световната банка дава много точна представа за мащабите на щетите, които Covid-19 нанесе върху световната икономика.

Ограничено търсене на стоки и услуги, недостатъчни финансови средства, страх от заразяване - всичко това води до свиване в потреблението и поръчките и носи сериозни загуби за бизнеса, който на свой ред пести от разходи като съкращава служители.

С 1,5 млн. нови безработни само през последната седмица и общо над 47 млн. от началото на пандемията, САЩ се изправя пред най-сериозното икономическо изпитание от Голямата депресия насам. Пикът на безработица там беше в средата на март, когато само за 7 дни 6,9 млн. души останаха без работа. Положителната тенденция от последните седмици обаче съвсем не означава, че изходът от кризата е близо. Напротив, броят на заболелите в САЩ продължава да расте, което оказва негативно влияние на много бизнеси, а специалисти прогнозират, че ще отнемат години на икономиката да се възстанови.

Макар и с доста по-добри показатели, ситуацията в Европа никак не е розова. Данните на Евростат показват, че през март обемът на предлаганите услуги в съюза се е свил с 11.3% спрямо предходния месец. Най-сериозна промяна се наблюдава по отношение на посещенията в хотели и ресторанти, където има спад от 48.5%. Сред другите засегнати сфери са административните услуги (спад с 8.4%), транспорт (спад със 7.2%), професионални и легални услуги (спад с 4,6%) и комуникация (понижение с 2.3%).

На този фон през април коефициентът на безработица в Европейския съюз нараства до 6,6%. Това означава, че през месеца без работа са останали малко над 14 млн. души, което е с близо 400 хил. повече от предходния месец.

Ръст се забелязва и в дела на младежката безработица - от 14,6% през март до 15,4% през април, което означава, че 2,8 млн. от младежите под 25 г. в ЕС са без работа.

Бумерангът, наречен социални мерки

Голяма част от европейските страни предприеха социални мерки, с които временно да запазят работните места на национално ниво. Повечето от тях обаче са с краткосрочен хоризонт и няма да решат проблема, а само ще го отложат с няколко месеца, коментират експерти.

Така проблемът с безработицата в Европа в момента може и да не изглежда толкова сериозен, но заплашва след няколко месеца да се завърне като бумеранг и да нанесе сериозен удар по европейската икономика.

Само преди дни от застрахователната компания Allianz посочиха, че в момента 45 млн. работни места в петте най-големи европейски икономики са включени в национални схеми за подпомагане на заетостта и използваха термина "Зомби работни места". От компанията предупредиха, че 9 млн. или 20% от тях, са изправени пред повишен риск да станат безработни през 2021 г. поради слабото възстановяване.

Ето защо те призоваха лидерите в ЕС да заложат на възстановителни мерки с хоризонт поне до средата на следващата година и препоръчаха да се пристъпи и към други инициативи като активни политики за пазара на труда.

Повече българи в България

Един от най-засегнатите от Covid-19 са мигрантите, като Международната организация на труда изчислява, че милиони са загубили работата си в резултат на пандемията и се връщат по родните си места.

Там обаче ситуацията не е по-различна и те отново са изправени пред безработица. Организацията апелира правителствата да реинтегрират завръщащите се в националните пазари на труда.

Подобна вълна от завръщащи се у нас българи от чужбина наблюдавахме в началото на пандемията, но този процес не спира и до днес. Само преди дни стана ясно, че няколко българи, работещи в пламнала с коронавирус кланица в Германия, са се завърнали по родните си места.

На този фон социалният министър обяви, че след обявяването на извънредното положение у нас в Агенцията по заетостта не са получавани заявки за работни места от координатори или работодатели за набиране на сезонни работници в Европейския съюз. В същото време от началото на годината до края на април 3024 граждани са прекратили регистрацията си в бюрата по труда, за да работят в ЕС.

Постепенно ограниченията за работа в чужбина падат, защото евтината работна ръка остава търсена особено в момент на криза, но посредници споделят, че цари абсолютна несигурност заради непредвидимостта на редица фактори.

Не бързайте да се радвате, че най-накрая българите зад граница са се завърнали обратно у нас - вероятно още щом се нормализира обстановката на запад, ще стегнат куфарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама