Акцент на деня: Наркологистика

17:30, 26 юни 20 25 3180 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Поредна гръмка акция на прокуратурата. Разликите-този път задържаните са хора от системата, а главният прокурор Иван Гешев не съобщи новината първо на брифинг пред медиите..., а в Twitter. Час след създаването на профила в социалната мрежа, Гешев веднага го използва, за да обяви акцията с думите: „Времето на недосегаемите свърши“.

Арести на върховете. Задържаните са трима: началникът на отдела за противодействие на трафика и разпространението на наркотици в ГДБОП комисар Цветан Панков, началник на сектор в същата дирекция, и служител на МВР. Ще им бъде повдигнато обвинение за чадъри върху престъпни групи, както и за получаване на подкупи. Въпросните групи са се занимавали с наркотрафик и разпространение на дрога не само на територията на България.

Цветан Панков е задържан, докато взима подкуп. Той е дългогодишен служител на МВР, а главният прокурор призна, че го познава отдавна. „Потресен съм и изключително разочарован", заяви той.

Във всяко стадо има мърша, както е казал народът“, коментира главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че прокуратурата и МВР ще бъдат безкомпромисни към тези, които „са избрали да работят с престъпността, а не срещу нея“.

В случая има и друг парадоксален факт. Почти месец преди да бъде задържан Панков даде интервю пред националното радио. В него отчете, че има увеличение на опитите за трафик на наркотици с колетни пратки заради ограниченията, свързани с коронавируса. Тогава Панков обясни, че ролята на българите в международния трафик на наркотици е основно логистична. Според прокуратурата такава е била и неговата роля.

ГДБОП остана без директор. След като акцията стана обществено достояние, директорът главен комисар Ивайло Спиридонов се оттегли от поста. „Смятам, че това е морален и логичен акт“, заяви той. Заради случая ще се прави цялостен анализ на работата на ГДБОП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама