Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ "Белене" не се нуждае от одобрение

12:05, 27 юни 20 / Политика 25 1581 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

За рестарта на АЕЦ "Белене" ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че тово няма да се наложи. Това заяви за bTV адвокат Албена Белянова и допълни, че е изпратила въпроси за пректа към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата.

Проектът за АЕЦ "Белене" не се нуждае от одобрение, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя смята, че в момента през медиите се правят неверни внушения, но "истината винаги е една".

"Съгласно договора за Евратом всяка държава, членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или която възнамерява да измени такъв проект, е длъжна да уведоми ЕК за това, което иска да прави", каза Петкова в предаването "Тази събота" по bTV.

"Ние нямаме задължение да уведомяваме ЕК, тъй като процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи - може да приключи успешно, може да приключи неуспешно. Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът. Така през февруари 2007 г. Националната електрическа компания, тъй като тя е била инвеститор на проекта, е уведомила ЕК за АЕЦ "Белене". През декември 2007 г. ЕК е излязла с одобрение и е казала, че този проект изцяло съответства на европейските изисквания в областта на ядрената енергия", заяви Петкова.

В отговор на думи на Цветан Цветанов министърът на енергетиката заяви, че "правителството винаги е защитавало само и единствено националния интерес на страната".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама