Прокопиев го грози затвор заради "изразяване на мнение"?

15:08, 27 юни 20 25 2154 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Бизнесменът и собственик на издaнията "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев е обвиняем по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в дружеството EVN. Прокуратурата поиска за него, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков между 3 и 10 години затвор.

Асоциацията на европейските журналисти публикува позиция, в която изрази безпокойство заради начина, по който протича съдебното производство срещу. След това с предупреждение и призиви излезе и базирания в Лайпциг Европейски център за свобода на пресата и медиите (ECPMF), съобщава "Дневник".

ECPMF е обезпокоена от продължаващият правен тормоз към Прокопиев и предстоящото произнасяне на присъдите.

В позицията на ECPMF случващото се е определено като продължаващ 4 години тормоз от българските правораздавателни органи срещу Прокопиев и "Икономедиа", включително с ускоряване на делото "след множество процедурни нарушения".

Натискът срещу него и неговата медийна група „Икономедиа“ продължава, тъй като съдебното дело, свързано с издателя, беше бързо проследено след множество процедурни нарушения. В момента Прокопиев е в процес в Специализирания наказателен съд във връзка с приватизацията на миноритарен дял в EVN. Той е обвинен, че е изразил мнението си на публично място и е бил заплашен с постоянен арест от главния прокурор по делото. Обвинението е променено, като прокуратурата сега изисква затвор между три и десет години за предполагаемата роля на Прокопиев в продажбата на акции в електроразпределителна компания. Прокурорите дадоха да се разбере, че искат незабавното арестуване и лишаване от свобода на Прокопиев, ако бъде осъден.

"Вярваме, че обвиненията се основават на политически мотивирани причини и ги считаме за опит за заглушаване на независими агенции за разследване. Молим Съда да направи тяхната преценка независима от политическия натиск или намеса."
Това се казва в изявлението на Европейски център за свобода на пресата и медиите, като призовават тормозът срещу Прокопиев и "Икономедиа" да спре.

Прокопиев и семейството му са подложени през последните няколко години на на редица финансови и данъчни проверки и не бе открито нито едно нарушение, напомнят от европейския център.

"Капитал" и "Дневник" са смятани за несависими и професионално списвани медии в една медийна среда, доминирана от свързани с държавата издания и медийни компании", припомня още центърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама