Почина световноизвестният графичен дизайнер Милтън Глейзър

15:44, 27 юни 20 / Свят 25 1380 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Милтън Глейзър, графичен дизайнер, променил речника на американската визуална култура през 60-те и 70-те със своите ярко оцветени, екстровертирани плакати, списания, корици на книги и най-вече с прочутото в цял свят лого „Аз обичам Ню Йорк", почина в петък, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

91-годишният Глейзър е получил инсулт, става ясно от думите на съпругата му Шърли Глейзър

Милтън Глейзър е роден през 1929-а година и е считан за един от най-известните графични дизайнери в САЩ. Той е изнасял индивидуални изложби в съвременния културен център за  модерно изкуство в Париж "Жорж Помпиду".

В плакати, реклами, логотипи и книжни корици, Глейзър пресъздава духа на 60-те години с прости форми и цветове. Дизайнерът е сред основателите на сп."Ню Йорк" в края на 60-те години на миналия век заедно с журналиста Клей Фелкър. Глейзър е автор на рубрика, в която открива и информира за интересни, достъпни и колоритни ресторанти в Ню Йорк. В продължение на седем години е сред най-търсените четива в списанието. Когато през 1977 г. Рупърт Мърдок придобива списанието, основателите напускат и заедно с тях си тръгва цялата редколегия, която оставя недовършен броя на списанието три дни преди печат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама