Прогноза за времето през юли

11:51, 29 юни 20 25 3099 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-ниските минимални температури през юли у нас ще са между 10° и 15°, а най-високите максимални – между 34° и 39°. Това  съобщи синоптикът от БАН Марияна Попова, цитирана от БТА. Тя уточни, че тази година през юли у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22° и 26°, за високите полета – между 18° и 21°, а за планините – между 6° и 13°.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони – от 70 до 120 литра на квадратен метър.

И коронавирусът ще прекара лятото у нас

В началото на юли ще бъде предимно слънчево, със сравнително високи температури, в повечето райони максималните ще са над 30 градуса, достигащи на места до 35-37 градуса.

Около средата и през втората половина от първото десетдневие над по-голямата част от страната също ще преобладава слънчево време, но на места в следобедните часове, главно в Западна България, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Температурите ще се понижат.

В края на първото и началото на второто десетдневие на юли вероятността за валежи ще намалее. През повечето дни от второто десетдневие ще бъде предимно слънчево, с температури близки и малко по-ниски от обичайните.


Снимка: CanStockPhoto

Краткотрайни следобедни превалявания се очакват в периода 12-14 юли и 18-20 юли. Тези валежи ще бъдат неравномерно разпределени по обхват и интензивност.

През третото десетдневие на месеца вероятност за краткотрайни валежи ще има в началото на периода, но тенденцията е след това температурите да се повишат и да се установи слънчево, сухо и горещо време, прогнозира метеорологът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама