За райските Сейшелски острови разказва Максим Бехар

15:10, 29 юни 20 / Свят 25 5853 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Днес държавата с три от петте най-красиви плажове в света отбелязва своя национален празник. Република Сейшели е малка, но изключително красива страна с около 98 хил. души население, като почти половината живее на основния остров Мае, където е разположена и столицата Виктория.

На тази дата преди 44 години Сейшелите получават своята независимост от Великобритания и стават 36-я член на Британската общност. На 29 юни 1976 година е избран и първият президент на новосъздадената република - Джеймс Манчъм. Той е свален с преварт само година по-късно, а на негово място застава Франс Алберт Рене, който остава на власт до 2004 г.

Пред TOPNOVINI.BG генералният почетен консул на Република Сейшели в България Максим Бехар разказа как жителите на островната държава честват националния си празник. Ежегодно празникът се отбелязва със събиране на националния стадион, където президентът прави обръщение към нацията. След това хората се отправят към райските плажове, където пеят, свирят, танцуват и пекат риба тон върху специално изградени скари.

Максим Бехар - Снимка: БГНЕС

Бехар коментира, че 44 години не са чак толкова дълъг период от време и доста от съвременниците на президента Манчъм разказват истории за обявяването на независимостта на страната. Макар това да е голяма дата за цялата нация, сейшелците не вдигат излишен шум и предпочитат да празнуват в семейна и приятелска обстановка, където да се отдадат на празненства до зори.

 

Максим Бехар обясни, че годишно островната държава е посещавана от между 1000 и 1500 българи, които най-често ходят на почивка за около 10 дни. Почетният консул изрази оптимизъм, че все повече авиокомпании летят до островната държава, като най-удобните полети са през Истанбул, Катар и Дубай.

Снимка: CanStockPhoto

В момента на Сейшелите живеят само двама българи, които развиват бизнес в страната. Това са Младен Гергов, който е директор на рецепцията на най-скъпия хотел в страната – MAIA. Той е тренирал и националния отбор по футбол на Сейшелите. Под негово ръководство тимът спечели за първи път в историята Купата на Индийския океан. И Милен Великов, който преди около 8 години създава първия денонощен бар на брега на Индийския океан, а от около 2 месеца вече има и собствен хотел, в който очаква български гости.

За съжаление, заради пандемията от COVID-19 в момента Сейшелите са затворени, като страната няма да приема и обслужва круизни кораби до 2022 г.

За финал Максим Бехар определи островната държава като кътче рай, разположено на самия екватор и превърнало се в най-привлекателното място за туризъм в света.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Anton Georgiev 14:35, 01 юли 20

Pisha do redaktora na tazi statia I vsichki koito a chetat.
Na ostrovite ne sa samo dvama bulgarina a sa okolo 10 ,no postoanno prebivavashtite sa samo dvama tova e Mladen koito raboti vav skap hotel no ne I nai (skapiat)kakto e izrazeno vav vashata greshna statia,drugiat sam az nie dvamata sme edinstvenite sas semeistva tuk!!! Drugite sa na rabotni vizi I rabotyat za razlichni kompanii. Drugoto e che tuk nyama denonoshni barove neznam ot kade vi hrumna tova no e palna izmishlotina i zabluda.
Milen givee tuk I nyama hotel a kashta za gosti koato chaka da otvori vrati vseki moment.

2 До Anton Georgiev 18:24, 13 яну 21

Я се успокой, ненормален прошляк, такъв. Само ги сънуваш Сейшелите. Не виждаш ли, че статията е написана вследствие на интервю с консула на Сейшелите в България!? Той ли знае повече или ти???

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама