Равенството има значение повече от всякога

09:30, 02 юли 20 / Политика 25 1200 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Коментарна статия на Върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет Бачелет̀ и европейския комисар по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали пред TOPNOVINI.BG

Всяка криза разтърсва нашите основи, като утежнява съществуващите неравенства и разкрива вкоренената дискриминация. Подобно на предишни световни икономически кризи пандемията от COVID-19 не познава граници и има опустошителни последици. Единственият ефективен отговор трябва също да бъде глобален — последователен, сплотен и принципен. Във всяка криза се съдържа възможността да се гради наново и по-добре, като това е целта, към която трябва да се стремим.

Равенството има значение — сега повече от всякога. Тази пандемия не само изкара наяве опустошителното въздействие на неравенствата, но и ги утежнява. Трябва да реагираме с незабавни, съгласувани и решителни действия, за да сложим край на многобройните форми на дискриминация, които носят вреди на хората. От медицинска, финансова и морална гледна точка не можем да си позволим да пренебрегваме тези, които са най-засегнати от COVID-19 — често същите, които са най-бедни и невинаги биват видени или чути. В крайна сметка едно общество, което се стреми към равенство, бива оценявано по това как то се грижи за най-уязвимите си членове.

COVID-19 показва съвсем ясно, че зачитането на правата на човека е животоспасяващо. Както много съществуващи вече заболявания стават съпътстващи заболявания за сериозно развитие на вируса, така и наличните социални и икономически вреди представляват съпътстващи заболявания за разпространението на заразата. Премахването на дискриминацията, поддържането на равен достъп до здравеопазване, правото на адекватно жилище, правото на чиста вода и канализация, основните социални защити — и това са само няколко примера — ще бъдат от основно значение за преодоляването на пандемията.

Солидарността трябва да преобладава в нашия отговор на пандемията. Много хора по целия свят демонстрираха взаимна загриженост по време на тази криза. Други реагираха, като подложиха вече уязвими групи на физически и словесни атаки. Това не само вреди на хората — то вреди и на усилията за борба със заразата и икономическите щети, причинени от вируса.

ООН и Европейският съюз ще продължат да работят заедно за разработването на отговори на кризата с коронавируса, които се основават на равенството, като същевременно доразвиват успешното си текущо сътрудничество, например инициативата Spotlight, която представлява безпрецедентно световно усилие да се инвестира в равенството между половете.

Това е и нещото, което мотивира 138-те държави членки и наблюдатели на ООН да обединят силите си в своето изявление, направено от генералния секретар на ООН, за приобщаващ по отношение на хората с увреждания отговор на COVID-19. ООН и ЕС потвърдиха отново ангажимента си да поддържат правата на хората с увреждания, които са несъразмерно засегнати от кризата, в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Всяка държава следва да прави същото, като гарантира, че в настоящите мерки и плановете за възстановяване видно място заемат нуждите на хората, които биват спъвани от дискриминация.

Това направи Европейската комисия с предложенията си за План за възстановяване. Извънредният инструмент Next Generation EU укрепва бюджета на ЕС с още 750 милиарда евро, като гарантира, че равенството е в основата на възстановяването. Например Планът за възстановяване ще засили готовността за действие при кризи, както и управлението на кризи, като укрепи ролята на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, така че да наблюдава пандемията и да предоставя съответни насоки за всички граждани, особено за уязвимите групи, като например хората с увреждания и тези в напреднала възраст. Целта е да се преодолеят предизвикателствата, свързани с пандемията от коронавирус, и да се гарантира, че възстановяването ще бъде социално справедливо и приобщаващо.

Всички ние извличаме големи ползи от многообразието на хората, културите и традициите в нашите общества. COVID-19 е многостранно предизвикателство — и ние ще успеем в борбата с него само заедно, с всички наши активи и таланти, като никой няма да бъде пренебрегнат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама