Акцент на деня: Пламен & Пламен и приятели

17:30, 30 юни 20 25 2071 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Адашите Бобоков и Узунов продължават да са обект на обществено внимание. Интересът към тях се подхранва от прокуратурата, която неспирно тършува из таблетите и телефоните на Бобоков и периодично изкарва на бял свят любопитни негови разговори. Оказва се, че освен да си честитят Великден, Пламен и Пламен са си говорили и за куп други неща, сред които назначаване на посланици, помилване на затворници, казуса с либийския танкер „Бадр“, ходатайстване за издаване на българско гражданство на руснак, два „Майбах“-а и др. Но да тръгнем отзад напред…

Помилване на българин, ощетил Румъния с 2 млн. евро

В последната засега доза чатове на Пламеновците се появява лицето, записано от Бобоков като „Pepi- Ro“. Става дума за Петър Ненов, осъден на 6 г. затвор в Румъния заради данъчни престъпления. От разговора между адашите, пуснат от прокуратурата, се разбира, че Ненов e поискал от бизнесмена да лобира президентът Румен Радев да го помилва. И това се е случвало през кореспонденция със съветника му Узунов.

Бърза справка в Google показва, че през 2011 г. Петър Ненов е бил обвинен, че е ощетил румънския държавен бюджет с близо 8,4 милиона леи, или над 2 милиона евро, чрез укриване на данъци и такси. Според прокурорите в периода декември 2003 г. - юни 2004 г. обвиняемият, в качеството си на управител на фирма „Сервобалкан Ком“ ООД, е продал стоки на стойност 33 пъти по-голяма от покупната цена и не е отчел в счетоводството на фирмата тези търговски операции и реализираните приходи. Той е осъден на шест години затвор и в момента излежава присъдата си в затвора в София.


Снимка: БГНЕС

Назначаване на посланик

Вчера пък изтече кореспонденция между двамата адаши, в която Бобоков иска назначение на конкретни имена за посланици. В този част се появи лице, написано в телефона му като „MVR-Rumen Petrov“ – става дума бившия съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка Румен Петров. Той в момента оглавява мисиите на България в Алжир и в Чад.

От разпространената комуникация между Пламеновците става ясно, че подробно са обсъждали казуса в либийския танкер „Бадр“, арестуван през 2018 г. на бургаското пристанище. Тези действия предизвикаха дипломатически скандал с либийската страна и впоследствие бяха отменени от съда. В разговорите се намесва и Петров, за когото се твърди, че е станал посланик в Алжир със застъпничеството на Бобоков и му е пращал съобщения за действията на МВнР и атмосферата там.

Ако върнем лентата назад, ще видим, че Румен Петров е една от основните фигури на т.нар. тиха дипломация по отношение на гръмкия СПИН-процес срещу нашите медици в Либия. Името му нашумява именно след арестуването на д-р Здравко Георгиев и петте медицински сестри в Бенгази през 1999 г. Тогава точно Петров е изпратен като заместник-ръководител на посолството ни в джамахирията и съветник по политическите въпроси. Той изиграва важна роля и при успешното разрешаване на случая с българския лекар д-р Атанас Кръстев, арестуван по обвинение в шпионаж от бившия режим в Триполи. Румен Петров е и сред организаторите на евакуацията на българските граждани от Либия при избухването на гражданската война през 2011 г.


Снимка: БГНЕС

Гражданство, криминални регистрации и два „Майбах“-а

Пламен Б. е поискал от Пламен У. помощ и за още три случая. Първият е за руски гражданин, на когото е отказано българско гражданство, заради възражения на ДАНС. Бобоков е поискал съдействието на Узунов по казуса.

При втория случай бизнесменът е изпратил на съветника на Радев данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали.

В третия случай Бобоков е поискал от Узунов съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. По-късно той го уведомява, че става въпрос за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Преизбиране на прокурор

Прокуратурата свърза Пламен (Бобоков) и с бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов, записан в телефона като „Prok. N N”. За връзката между двамата призна самият бизнесмен, след като прокуратурата пусна чатове между двамата. Бобоков обясни, че се е опитал да лобира пред ВСС в полза на Николов на миналогодишния конкурс за окръжен прокурор на Русе. Не успял обаче да му гарантира нужната подкрепа. Той определи Николай Николов като „един изключително достоен, отговорен и изключително сериозен човек“. Според него всички назначения в Русе минавали през областния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев, който на свой ред отрече твърдението.


Снимка: БГНЕС

„Най-голямата ми грешка е, че останах в България“

Самият Пламен Бобоков заяви в свое интервю, че най-голямата му грешка е, че е останал в България. „Нищо не искам да правя в България. Изпитвам отвращение. Дълбока погнуса и отвращение“, коментира той преди дни и се извини на съпругата си, че когато преди 4-5 години е искала да емигрират, той е настоял да останат.

В началото на юни той бе обвинен заедно с брат си Атанас Бобоков и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков за участие в организирана престъпна група за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина. Бобоков е освободен срещу гаранция от 1 млн. лева. Малко след това прокуратурата разпространи и текстови съобщения между Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов и обяви, че разследва търговия с влияние.


Снимка: БГНЕС

„Не бързам с действията си по отношение на Пламен Узунов“

Президентът Румен Радев обяви, че не бърза с действията си по отношение на Пламен Узунов. „Ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Сами виждате тази очевидна тенденциозност на прокуратурата, с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията“, заяви Румен Радев.

Според Пламен Узунов пък с всички тези записи се прави опит да бъде изместена основната тема в държавата.  Той призна, че е имал контакти с Бобоков, но те са били служебни.


Снимка: БГНЕС

„Няма да има недосегаеми“

От своя страна, главният прокурор Иван Гешев заяви, че мрежата е заплетена, но недосегаеми няма. „Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно тя да се разплете. Това е като свински черва. Кой може да предвиди обвиняемият Бобоков с кого говори по телефона и какво крие. Въпросът е, че нас не ни интересува кой какво коментира, кой какво говори, коя медия от кого е зависима. Колкото повече работим, толкова повече ще излиза от мрежата от зависимости“, заяви Гешев.

„Наясно съм с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, с политическите последствия, личните атаки към прокурори – ние влизаме в битка и сме твърде решени да я спечелим“, подчерта Обвинител №1.

А кой ще бъде следващият „приятел“, за когото двамата Пламеновци са си чатили, най-вероятно предстои прокуратурата да ни разкаже през следващите дни…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама