Сачева: За хората, които взимат тавана на пенсиите, не можем да предложим увеличение

09:05, 01 юли 20 / Политика 25 1282 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

От днес влиза в сила увеличението с 6,7% на пенсиите, минималната пенсия за старост и осигурителен стаж става 250 лева, това ще струва около 440 млн. лева за бюджета и ще засегне 2 млн. и 90 хил. пенсионери. Това обяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. "Пенсията за хората с 90% трайни нетрудоспособност и увреждане става 287 лева, социалната пенсия ще бъде 250 лв.", посочи още министърът.

Над 2 млн. пенсионери ще получат по-високи пенсии

"Таванът на пенсията остава 1200 лв. Около 25 000 души взимат тавана на пенсията, за тях в момента не можем да предложим увеличение", обясни Сачева.

"През есента ще предложим промени в Кодекса за социално осигуряване. Вероятно ще отворим прозорец до 3 месеца, в които хората ще могат да преместят своите партиди от частните фондове към НОИ", уточни тя.

"Кризата, която беше внезапна за всички нас, ощети и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са около 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването, поне за тези, които предстои да се пенсионират. Ще търсим вариант хората да не бъдат ощетени. Ще помислим за това как хората да могат да получат справедливи пенсии. Около 400 - 420 лв. ще бъде средната пенсия в страната, но в момента не мога да дам точното число“, посочи още министърът на труда и социалната политика.

"Безработните заради кризата с COVID-19 са 72 000 души. Най-голямата концентрация в момента е във Варна и Бургас, на хора от сферата на туризма", обясни Деница Соачева.

По думите й 130 млн. лева вече са платени по мярката 60/40 за около 150 000 реални работни места, които са запазени. "Новият дизайн на мярката предполага първо известно разширение на секторите. Включени са и някои дейности от сектор здравеопазване, в образованието. Дава се възможност работодателите, които кандидатстват, да не се платили своите данъци и осигуровки за 2020 г., но трябва да са платили всичко към 2019 г. и да са декларирали дължимото", отбеляза Сачева.

"Ще има възможност специално за сектор хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, ще се опитаме да компенсираме сезонния туризъм до степента, до която е възможно. Настоящите подобрения на мярката и разширенията на секторите общо ще ни дадат възможност да запазим около 300 000 работни места до 30 септември и това би ни струвало около 500 млн. лева", поясни Деница Сачева. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама