Мярката 60/40 с нов дизайн: Запазва 300 хил. работни места до 30 септември

11:40, 01 юли 20 / Политика 25 1647 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството одобри нов дизайн на мярката 60/40, която цели да подпомогне бизнеса в запазването на работните места на служителите в условията на предизвиканата от коронавируса криза. Новата мярка ще работи до 30 септември и ще запази 300 хил. работни места. Тя ще ни струва до 1 млрд. лв. безвъзмездни пари, обяви премиерът Борисов в началото на днешното правитеслтвено заседание.

Той отбеляза, че новият дизайн е съгласуван със синдикати и браншови организации и е одобрен от Тристранния съвет. "Щом е грант, няма как да не се одобри единодушно", коментира Борисов.

Социалните партньори единни мярката „60/40“ да действа до края на септември

"Досега по нея сме платили около 130 млн.лв. безвъзмездно и сме запазили работни места на около 160 хил. души в близо 9 хил. предприятия. Подадените заявления към момента са около 17 хил. за още 300 хил. работници и служители. С тази мярка сме помогнали на фирми от всякакви сектори - от фирми с по двама-трима служители до такива с 2700 работници".

Заедно с новата мярка за два сектора - "Пътнически превози" и "Туризъм", сме осигурили европесйки субсидии за заплати, така че при тях мярката да стане 80/20. Ще похарчим 40 млн. лв. за тази мярка, добави премиерът.

От днес се въвежда и трета мярка - за наемане на безработни, отново с евро пари. 160 млн. лв. ще похарчим, каза още Борисов.

Премиерът няколко пъти подчерта, че става въпрос само за безвъзмездни пари. "Това не са заеми и това ще струва около 1,3 млрд. лв", отбеляза той.

Мярката 60/40 ще бъде разширена и ще обхване сферата на здравеопазването, частните ясли, центровете за квалификация. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

„С новия дизайн на мярката се очаква да обхванем около 300 000 работни места”, обясни Сачева.

"За сектор туризъм мярката става 80/20, тъй като допълнително се одобрява за този сектор 290 лв. на заето лице, която помощ може да се използва съвместно с мярката 60/40", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Отделно от това за сектора са отделени 50 млн. лева по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. Всеки работодател, който наеме такова лице ще получава 610 лв. - т.е минималната работна заплата.

"Вчера СЗО пак ни уплаши много. Съжалявам, че в тези месеци се менят позициите - с маски задължително, без маски задължително..., но следваме препоръките на СЗО. Вчера казаха, че най-лошото предстои", коментира Борисов.

"Колко дисциплинирани са българите, когато отиват в чужбина! А ние когато поискахме информативна декларация по КПП-тата, какъв шум беше! А сега Гърция като въведе електронните декларации, нищо никой не каза, чинно си ги попълват. Ние искаме да държим хората, които ще пътуват, - информирани", допълни премиерът Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама