Бащата на задържания Мохамед Абдулкадер е ръководител на терористична организация

12:24, 02 юли 20 25 2087 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Юношеският шампион по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация, ръководена от родителя. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод антитеросристична акция в Бургас, при която бяха задържани 10 души, а 21- годишният мъж се сдоби с обвинение – престъпление срещу държавата.

Бивш шампион по борба от Бургас е обвинен за тероризъм

Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия, замесен е във военни действия на страната на две терористични, джихадистки групировки“, каза Гешев, цитиран от bTV.

По данни на прокуратурата не са извършвани престъпления от задържаните на територията на България. Гешев допълни, че няма заплаха за страната ни.

Мохамед има снимки в социалните мрежи, на които се виждат негови снимки около танк и бойна машина, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм.

Очаква се младежът да бъде конвоиран до Специализираният съд в София до събота сутринта, когато изтича и мярката му за задържане от 72 часа. 

Арабистът проф. Владимир Чуков определи случая като много сериозен. Той обясни, че в България подобен тип обвинения не са много чести. По негово мнение сериозни промени от предишните години у нас няма. Ние не сме действен член на антитерористичната коалиция, нямаме присъствие в Сирия.

Чуков обясни пред БНТ, че всеки, който е извършил престъпление срещу човечеството на територията на Сирия и вече е в друга страна би трябвало да понесе последствие. Това вече се вижда в страни като Германия и Холандия.

При специализирана акция срещу тероризма в Бургас в сряда беше задържан българин от сирийски произход - Мохамед Ахмед Абдулкадер. 21-годишният мъж, вече е с повдигнато обвинение за тероризъм. Като свидетели са привлечени и 14 негови сподвижници.

Според данни на българските служби за сигурност, Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България. Това се е случило при посещението му в Сирия, където се намира неговият баща, сочен за командващ в структурите на ИДИЛ, съобщи БНТ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама