Отпадъци от акумулаторни батерии, внос от Словакия и Румъния, са открити в землищено на Червен бряг

11:47, 02 юли 20 25 1473 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити в землището на Червен бряг, обл. Плевен, са внесени от Словакия и Румъния.

При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б., съобщиха от прокуратурата.

Гешев: Няма да допуснем България да бъде сметище, ще осъдим виновните

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда. Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.

Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на село Рупц. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.

Действията по разследването в землището на Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

„Изключително внимателно следя всички процеси. Боклукът ще бъде извозен на специализирана площадка. Вчера подписахме договора за транспортирането му”, обясни кметът на д-р Цветан Костадинов.

Огледът, който тече втори ден, е част от работата срещу организирана престъпна група, в която участват и длъжностни лица. Според експертите по външните белези на намереното досега боклукът може да се определи като опасен.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама