Отнеха лиценза на банка в Малта с българска собственост

13:16, 02 юли 20 25 1297 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската централна банка е отнела лиценза на базираната в Малта банка Satabank, съобщи финансовият министър на страната Едуард Скиклуна и Малтийската агенция за финансови услуги, цитиран от БГНЕС.

Банката, която е българска собственост, е създадена през 2014 г. 12 000 сметки в нея бяха замразени от малтийския регулатор през октомври 2018 г., докато разследваше предполагаеми нарушения, свързани с прането на пари и подозрителни транзакции на стойност милиони евро. Одиторската фирма Ernst & Young ще продължи да действа като банков администратор.

Проверка на "Клуб Z" в малтийския търговски регистър показва, че банката има двама големи акционери - Signia holding LTD, регистрирана в Малта, и българинът Христо Георгиев Георгиев, който пък е регистриран с адрес в Цюрих, Швейцария. Той обаче притежава  по-малък дял. В същото време той е записан и като един от легалните представители и директор в първата компания, голям акционер. Тоест той участва в собствеността на банката и по този начин.

Допълнителна проверка в българските регистри показва, че Георгиев е един от основателите и на българската компания за електронни пари "Айкарт". Нейни офиси работят из почти цяла Европа, включително в Цюрих, Швейцария. Иначе централата й е във Варна.

За втори път от години насам ЕЦБ отнема лиценза на банка в Малта. През 2018 г. тя отне лиценза на Pilatus Bank, след като финансовата институция беше замесена в предполагаеми нарушения около пране на пари. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама