Почитаме Света Марина

08:00, 17 юли 22 25 3968 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Православната църква отбелязва паметта на Света Великомъченица Марина. Вярва се, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети как да се сеспасят вярващите от болести и нещастия.

Света великомъченица Марина е дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонство, Господ Бог обаче ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си. Така Едва 16-годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания. 

Хвърлили я вързаната в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да ѝ развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен, като след това била осъдена на смърт.

Заради това в много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води. В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като „господарка на змиите“ и лечителка на ухапаното от тях.

Света Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие. На този ден своя празник празнува Созопол. 

Имен ден празнуват Марина, Марин и Маринела. Името е от латински произход и означава „морска“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама