Акцент на деня: На "ти" с първите мъже в държавата

17:30, 02 юли 20 / Политика 25 4038 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Нов ден, нов чат с участието на бизнесмена Пламен Бобоков. Спецпрокуратурата пусна нова серия от поредицата "Пламен и компания" в любимия на публиката жанр "чат комуникация".

Какво разкрива прокуратурата?

С последната порция съобщения държавното обвинение свързва Бобоков с президента Румен Радев и със съпругата му. Официално от прокуратурата не заявяват категорично, че става въпрос за президента и в съобщението си до медиите той фигурира като "вероятно лице с имунитет". За кого става въпрос обаче се досещаме от снимките на чатовете, където контактът фигурира с името "Prezident – Rumen Radev".

Информацията за комуникацията между тях обаче е доста оскъдна. До зрителите достига само следният текст, изпратен от Бобоков до Радев: "Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!"

От него разбираме три неща. Първото е, че бизнесменът и президентът разговарят на "ти". Второто е, че Бобоков е получил "подкрепа" от Радев. Третото е, че бизнесменът поставя пред държавния глава въпроса за посланика в Нигерия с акредитация в Либерия, където очевидно той има бизнес интереси. Още преди седмица прокуратурата изрази съмненията си, че Пламен Бобоков се е опитвал да влияе върху назначенията на посланици чрез съветника на президента Пламен Узунов, но до този момент обвинени няма.

Какво следва оттук нататък обаче можем само да гадаем, защото последващата комуникация е заличена от прокуратурата. Извадката обхваща периода от юни 2019 г. до януари 2020 г. Част от съобщенията съвпадат с коледните и новогодишните празници, но дали са размяна на поздравления или нещо по-съществено - не става ясно.

Държавният глава Румен Радев призовава прокуратурата да публикува незабавно целия му „чат“ с Пламен Бобоков. Тъй като според него селективното публикуване на отделни съобщения създава внушения за нещо скрито и нередно. 

Снимка: Прокуратура

Какво не разкрива прокуратурата?

В последно време държавното обвинение често огласява чатове по знакови дела, като оправдава това с големия обществен интерес към тях. Прави впечатление обаче, че данните не се оповестяват накуп, а на части - според преценката на прокурорите кога и какво да се разкрие.

Така например явно на прокуратурата й прави впечатление, че Бобоков общува с президента, но не и, че бизнесменът си комуникира и с премиера. Или пък експертите още не са стигнали до тези чатове? За тях разбираме от самия Бобоков, който призна, че с Борисов са добри познати. Нещо повече към премиера той използва обръщението Boss (шеф от английски език), защото ръководи цялата държава.

Чатовете с Борисов са от март миналата година, когато бизнесменът търси помощ от премиера по повод на случая с либийския танкер БАДР. "Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия. Моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен". По думите на Бобоков е последвала среща с премиера, който е взел мерки за разрешаването на случая с кораба "Бадр", който бе задържан на пристанището в Бургас. 

Има ли тук опит за лобиране, няма ли? Прокуратурата мълчи, засега...

Снимка: btvnovinite.bg

За връзките с властта

"Не виждам нищо срамно и осъдително в това да общуваш с държавната администрация. Какво лошо съм направил, като съм опитал да спася България от един международен скандал", коментира бизнесменът.

Бобоков заяви, че отдавна нещата не се случват по закон, а всичко става с връзки. "Поглеждайки от моята камбанария, направо ми е страшно да си представя какво изпитват обикновените хора. Ако нямаш да се обадиш на кой да те препоръча, умираш прав. Аз дори не мога да получа някои неща, пък какво да говорим за обикновения човек", добави той.

Колкото и да се опитва да ни убеди, че това общуване е нормално, едва ли то изглежда такова за обикновените хора, които на свой ред всеки ден се опитват да се справят с административния апарат в държавата. Подозрително е и, че малко преди "чатовете" с Радев да видят бял свят бизнесменът заяви в национален ефир, че няма телефона на държавния глава.

Последно?

Снимка: БГНЕС

Според главния прокурор Гешев с днешното си изказване бизнесменът сам е потвърдил наличието на “задкулисие” и “паралелна държава”. "Имало е комуникации с всякакви лица от всякакви позиции в държавата...Това, което искаме да прекратим, е хора с пари, със стотици милиони, да си купуват медии, политици, политически партии, за да продължават да крадат безнаказано, както са го правили 30 години. В резултат на това хората живеят по начина, по който живеят - с мизерни пенсии. От българските граждани са откраднати милиарди", коментира главният прокурор.

Въпреки повишената активност на прокуратурата, мащабните акции и ежедневните разкрития, до момента няма нито едно повдигнато обвинение за търговия с влияние. Ще се търси ли и отговорност от всички чат приятели на Бобоков или само на избрани също е въпрос с неясен отговор. Време е от тези чатове да последват действия, иначе наистина целият сюжет ще заприлича на продукция на "Боливуд".

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Merillwox 19:21, 26 юли 20

услуги грузчиков цена за час москва

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама