Засилват готовността на болниците за лечение на коронавирус

14:30, 03 юли 20 25 3265 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията“, съобщи премиерът Бойко Борисов, който проведе работна среща с Националния оперативен щаб. На нея беше обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на Covid-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус.

161 са новите случаи на коронавирус

Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани.

Междувременно Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса се договориха цената на клиничната пътека за лечение на Covid-19 да се увеличи двойно. Така тя вече става 1200 лв.  Увеличават се цените и на клиничните пътеки за инфекционите заболявания, като средствата ще се вземат от резерва на Касата.

В клиничната пътека ще се включва и PCR тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

СБЛЪСЪК: Да се правят ли PCR тестове на всички, които влизат в болница?

По думите заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, в никой случай, обаче, не трябва да бъде за сметка на пациента.

Предстои да се въведат по-голяма гъвкавост в лечението на пациентите с коронавирус - възможната промяна ще е насочена към това в кой период от заболяването да се хоспитализира пациентът или да се изписва от лечебното заведение. Увеличава се и клиничната пътека за естествено раждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама