Европейски ден на шоколада

10:10, 07 юли 22 / Любопитно 25 3340 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. 73% от продажбите в света са на шоколад от ЕС. Топ износителите на сладкото изкушение са Германия, Холандия и Белгия.

Ацтеките са първите хора, които правят шоколад. Наричат го „храна на боговете“. Според съвременната статистика през живота си човек изяжда средно около 10 хил. шоколадови блокчета. Има много от нас, които със сигурност са минали тази цифра, нали?

Трите основни вида шоколад: натурален, млечен и бял. Млечният е най-популярният от тях. Напоследък наблюдаваме тенденция към популяризирането на здравословното хранене, оттам и на черния шоколад, който е с най-високата хранителна стойност. Обикновено съдържа между 45 и 80% какао. Ползите от какаовите зърна са доста, затова често черният шоколад намира място в диетите.

Снимка: Pixabay

Редица учени потвърждават ползите от шоколада за здравето. Сладкото изкушение помага при високо кръвно налягане и разширява кръвоносните съдове. Консумацията на шоколад намалява и риска от инсулт. 100 г. черен шоколад осигурява почти 70% от препоръчителния прием на желязо, намалява и холестерола.

Но има и калории... повечето марки шоколад съдържат доста захари и мазнини, не бива да го забравяме и да прекаляваме с количествата. Най-добре е да изберем шоколад с висок процент какао.

Да си хапнем шоколад носи истинско щастие. В него има вещество, което се освобождава в мозъка, когато се влюбваме.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама