Съдът остави окончателно в ареста задържаните антимафиоти от ГДБОП

17:10, 07 юли 20 25 2485 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста шефа на отдел "Наркотици" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Цветан Панков и началника на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков като освободи без никаква мярка за неотклонение друг служител на МВР - разузнавача Василена Фикирлийска.

Те бяха задържани и обвинени в края на месец юни в разследване за чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици. Акцията накара премиерът Бойко Борисов да поиска и да получи оставките на заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

В мотивите си магистратите посочиха, че до момента са събрани достатъчно доказателства, които на този етап от разследването са достатъчни и които показват, че Панков и Ванков заедно с Десислав Такев и Фекирлийска са участвали в престъпна група, съобщава "Дневник".

Освен това според съдебният състав има доказателства и за това, че Панков е поискал и получил подкуп от свидетеля Росен Кръстев, за което е бил задържан с белязани пари.

Няма доказателства срещу Фикирлийска и според съда доказателствата по разследването не потвърждават версията на прокуратурата за нейното участие в групата и че е взимала и съхранявала пари от подкупи. Няма доказателства и че е купила имоти с пари от престъпна дейност.

Според защитата, обвиняемият Десислав Такев (който не е от системата на МВР и е направил пълни самопризнания като е разкрил дейността на групата - бел. ред.) се опитва "да излезе от ситуацията, тъй като вероятно има контакти с хора от криминалния контингент". Той е с мярка "парична гаранция", а според показанията на свидетели Такев се е представял редовно за служител на ГДБОП и на ДЕА.

Тихомир Стойчев: Акцията в ГДБОП ми изглежда съшита с бели конци

Адвокатите на антимафиотите обясниха, че не може да се кредитират показанията и на много от свидетелите по делото, тъй като са осъждани за случаи, по които са работили шефовете на ГДБОП.

Защитниците подчертаха, че има свидетели, които са били обявени за национално издирване, а веднага след арестите на двамата полицаи, те се появяват, за да дадат показания срещу тях.

"Чувал съм от колеги и други лица, че аз им преча и ще ме дискредитират и ето, че го постигнаха", каза пред съда Панков и поиска от магистратите по-лека мярка за неотклонение. Той обясни, че е участвал последователно през 2013, 2015 и 2017 г. в акции и арести срещу престъпни групи, последната от които се състои от 44 души.

"Има широка медийна кампания, в която се изнасят неверни данни, които не съществуват по делото. Това е пряко нарушение на Конституцията и нарушение на презумпцията за невинност", заяви адвокат Емануил Йорданов, който защитава Ванков.

"Няма да коментирам показанията на т.нар. свидетели и нещата, в които ме обвиняват. Нека нашите дела, документирани по другото разследване, да говорят сами за себе си", каза пред съда самият Ванков и поиска по-лека мярка за неотклонение, за да продължи образованието си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама