Четем „Под игото“ в електронен формат с оригинални илюстрации от първото издание

13:31, 07 юли 20 / Култура 25 2215 Шрифт:
Topnovini

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с гордост показа оригинални издания и документи от фондовете си, представящи малка част от мащабното творчество на гениалния български писател и поет Иван Вазов.

Уникалната изложба носи името „Певец на две епохи“. Целта и е да покаже на любопитните читатели уникални Вазови творби и е посветена на навършващите се 170 години от рождението на Патриарха на българската литература. 

Сградата на библиотеката се превърна в домакин и на още една изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, също посветена на житейската и творческата биография на Вазов и предоставена от Националния литературен музей.

„Присъствието на Иван Вазов днес е същото, каквото е било в годините, когато той е бил жив и е присъствал в общественото пространство“, заяви пред всички гости директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тя обяви и излизането на две нови уникални издания на творчеството на писателя. Едното е електронен формат на „Под игото“, което е в комплект с 25 оригинални илюстрации от първото издание и е резултат от финансиране по проект, осигурено от Министерството на културата. Второто е фототипно издание на същия възрожденски роман от 1894 г.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама