Поглед назад: Певецът на българското село

07:30, 08 юли 20 / Поглед назад 25 3025
Снимка: Уикипедия

На 8 юли се навършват 143 години от рождението на Елин Пелин - един от най-знаковите български писатели, останал в историята като "певецът на българското село".

Роден е през 1877 година в село Байлово като Димитър Иванов Стоянов. В семейството му образованието е било издигнато на пиедестал, като баща му редовно е носил книги от пазара. От малък Елин Пелин е чел "Рибният буквар", "Под игото" и съчиненията на Ботев и Каравелов.

Започва образованието си в родното село, след което продължава и в София, Златица, Панагюрище и Сливен, където завършва 5 и клас. Той не завършва гимназия, въпреки че е увлечен в четенето на българска и руска литература.

Между 1895-96 е учител в Байлово. Кандидатства в Рисувалното училище, но не е приет и през следващите две години пише първите си произведения. През 1899 година се премества в София, където е притиснат от финансови проблеми, които продължават през целия му живот.

Снимка: Уикипедия

Две години по-късно започва да издава списание "Селска разговорка" в Самоков, след което започва работа като библиотекар в Университетската библиотека. След като се връща от командировка във френските градове Париж и Нанси става пазител в хранилището на Народната библиотека заедно с Яворов.

През 1924 година става уредник в къщата музей "Иван Вазов", където работи 20 години, след което се пенсионира.

Жени се Стефанка Щерева, с която имат две деца - Елка и Боян. През 1940 година става член на БАН, както и председател на Съюза на българските писатели. 

През 1944 година след Деветосептемврийския преврат, комунистът Станислав Вихров прави опит за убийството на Елин Пелин, но се припознава и вместо него убива бившия редактор на вестник "Българан" Борис Руменов.

Елин Пелин умира на 3 декември 1949 година в София на 72-годишна възраст.

Снимка: Уикипедия

Елин Пелин е един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ в българската литература. Създател на галерия ярки, незабравими образи, много от които са вдъхновени от неговите съселяни от Байлово, близки и познати. С особена симпатия Елин Пелин пише за тежката участ на селския учител.

През живота си е бил сътрудник на множество списания. Редактира сам "Селска разговорка", участва в редактирането на в. "Българан", в. "Развигор", както и на детските "Веселушка", "Чавче", "Светулка", "Пътека" и "Септемврийче".

Елин Пелин започва да пише още докато е ученик. През 1895 година обнародва първите си творби в сп. "Войнишка сбирка". За първи път използва псевдонима си Елин Пелин през 1897 година в сп. "Български поглед". Първата му книга "Разкази", том първи, излиза през 1904 година.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!