Сблъсъци между протестиращи и полиция в Белград

16:04, 08 юли 20 / Свят 25 2886 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Демонстранти нахлуха в сръбския парламент по време на протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в Белград, съобщи БГНЕС.

Сърбия отново въвежда полицейски час заради COVID-19

Заради повишения брой на заразени с коронавирус сръбското правителство въведе отново полицейски час от петък до понеделник, както по време на извънредното положение в страната. Президентът Александър Вучич заяви, че около 4 000 души са в болници с COVID-19, а медицинските заведения в столицата Белград са почти пълни.

Обявените планове предизвикаха демонстрации, организирани от трупа опозиционни партии, като най-радикалните участници в тях пробиха полицейските кордони, успяха да влязат в залата на сръбския парламент, изгориха три полицейски коли и няколко контейнера за боклук. Полицията използва сълзотворен газ и друга специална техника, за да разпръсне протестиращите.

В Белград въвеждат два дни извънредно положение

Европейският съюз излезе с изявление по повод инцидентите в Сърбия. От Брюксел заявиха, че „защитата на живота и здравето на хората трябва да бъдат от приоритетно значение”, а задължения на правителството на Сърбия е да прецени, какви мерки да бъдат въведени на база на научни и епидемиологични данни.

По отношение на самите протести, Европейската комисия повтори, че правото на мирен протест е от съществено значение за демократичното общество и рестриктивните мерки не бива да нарушават основните права и свободи, същевременно общественият ред трябва да бъде гарантиран.

В извънредно обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането на протеста в Белград.

„Станахме свидетели на агресивен политически протест, незаконен, несъгласуван с полицията, въпреки всички правови актове. Протестът беше добре организиран, имаше влияние на чуждестранните фактори, чуждите служби. Нашата полиция ще се заеме внимателно с това. Протестиращите използваха ножове, камъни, коктейли Молотов“, заяви сръбският държавен глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама