Всеки трети българин е планирал почивка на родното море

13:55, 08 юли 20 25 1832 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всеки трети българин (32,9%) е планирал и задължително ще почива на Българското Черноморие през лятото. Половината от тях вече имат и резервация, което предопределя в голяма степен поведението им, показват данните от изследване на маркетинговата агенция Bluepoint.

Не е изненадващ фактът, че предпочитани месеци са юли и август, а почивките ще бъдат от семеен характер.

Основната част от туристите ще се насочат към Южното Черноморие, като предпочитани дестинации се очертават Созопол, Приморско и Поморие. „Скрит“ потенциал наблюдаваме по отношение на Несебър, Китен, Царево и Синеморец. По Северното Черноморие туристически поток ще привлече морската столица Варна, Балчик, места на север от Каварна, Албена и Златни Пясъци.

Можем да очакваме и допълнителен трафик към курортите. Около 30% от респондентите споделят, че ще търсят начини да реализират лятна почивка на Българското Черноморие. Те попадат извън „твърдото ядро“ на решилите задължително да почиват у нас.

Снимка: Pixabay

В голяма степен се наблюдава възстановяване на пътуванията по основните пътни артерии, след отпадане на много от наложените ограничения в следствие на Covid-19. Близо 1,6 млн. пълнолетни българи, които живеят в областните градове на страната ще се насочат към родното Черноморие.

Към тях е възможно да се включат и потребителите, които все още не са наясно дали ще успеят да почиват, но ще положат усилия. Тогава диапазонът на трафика ще бъде между 1,6 млн.- 2,9 млн. туристи.

Какво е отношението към билборд рекламите? За 67,1% билбордите са информативни, а според 49,1% добре е да има билборди по пътищата. 49% намират билбордите са интересни, 45,3% често се зачитат в тях, на 44,9% се е случвало да търсят повече информация за фирма и продукт, чиято реклама са видели на билборд. 43,3% са на мнение, че билборд рекламите разнообразяват пътуването.

Изследвани са нагласите на потребителите към реализиране на лятна почивка на Българското Черноморие. Проведени са 600 анкети в периода 12-19 юни. Целевата група са българите между 18 и 65 години, живеещи във всички областни градове.

СБЛЪСЪК: В България или в Гърция на море?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама