Предучилищната за 4-годишните става задължителна

11:50, 09 юли 20 / Политика 25 2345 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание прие на първо четене законодателните промени, с които за 4-годишните предучилищната става задължителна. В момента предучилищното образование е задължително от 5-годишна възраст, а образованието може да бъде и в училище, и в детска градина.

За по-малките законът предвижда предучилищна да има само в детските градини. Ако в населеното място няма детска градина, се допуска изключение.

6 въпроса за задължителната детска градина за 4-годишните

От образователното министерство изтъкват, че повече време, прекарано в детска градина, допринася за по-успешното справяне в училище. По-ранното обхващане в детска градина е ключово за развитието на децата и дава възможност на родителите да са активни на пазара на труда.

Мярката е финансово обезпечена- в бюджета са предвидени 10 млн. лева за въвеждането й и за подпомагане на родителите за заплащане на таксите. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5 хил. места.

Крайният срок промяната да влезе в сила е учебната 2023-2024 година, като общините ще решават кога да я въведат, в зависимост от местата в детските градини за всички деца на 4 години. Очаква се Столична община със сигурност да се забави заради недостига на места в забавачките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама