Прокурорите във ВСС отговориха на критиките на Борисов и Радев

16:33, 08 юли 20 25 2539 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие декларация, в която защитава независимостта на прокуратурата, съобщи "Дневник".Текстът е отговор на коментарите на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, които през последните дни отправиха критики към държавното обвинение във връзка с разследването за търговия с влияние и изнесените от прокуратурата разговори на бизнесмена Пламен Бобоков.

"Няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти", заявяват от прокурорската колегия.

Акцент на деня: На "ти" с първите мъже в държавата

Това предизвика реакция от президента, който призова прокуратурата да публикува разговорите му с Бобоков. Тогава Радев обяви и че "прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

В края на миналата седмица Бобоков сам показа и чат с премиера Бойко Борисов, а вчера след като министър-председателят даде показания по случая, обяви че е призован за разпитан "за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа".

"За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към Прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи", подчертават в декларацията от прокурорската колегия на ВСС.

"В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на Прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт", пишат в декларацията от членовете на прокурорската колегия.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към Прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения", се казва още в документа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама