Прокурори в президентството, арест за адашите Бобоков и Узунов

14:00, 09 юли 20 / Политика 25 3352 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Прокуратурата влезе в Президентството във връзка с две разследвания - търговия с влияние и разгласяване на държавна тайна. По първото обвинение за 24 часа е задържан секретарят по правни въпроси на президента Пламен Узунов. По второто за същия срок е арестуван съветникът по сигурността Илия Милушев.

Достътпът на двамата до секретна информация е отнет.

Безпрецедентна акция на прокуратурата в президентството започна рано тази сутрин, като на "Дондуков" 2 влязоха прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към главния прокурор.

Разгласяване на държавна тайна

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел, но в иззет от него телефон е открита информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". Съветникът на президента доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", които съдържат държавна тайна.

Милушев е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента и това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската институция, обясняват от Военната прокуратура.

По това разследване са арестувани още трима души - бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване" и още две лица с иницили П.В. и А.З., на които вече са повдигнати обвинение и са под домашен арест.

Търговия с влияние

Почти по същото време бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят по правни въпроси на президента Пламен Узунов във връзка с разследване за търговия с влияние. Узунов беше арестуван в Пловдив и доведен под конвой до столично полицейско управление.

В декларация до медиите Бобоков определи днешния си арест като безпрецедентна репресия от страна на прокуратурата и властите в България. По думите му закони се пренаписват с цел да се "пришие престъпление на даден човек, а презумпцията за невиновност е потъпкана". Според него България преживява "сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите". А случилото се с него доказвало, че "прокуратурата е не само политически, но и икономически субект". Бобоков апелира за "сериозна международна помощ"

Реакциите

Още сутринта от Президентството обясниха, че информация за акцията на "Дондуков" 2 дължи Прокуратурата и с това коментарът им за действията на държавното обвинение се изчерпа.

"Доколкото съм запознат се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция", заяви главният прокурор Иван Гешев от Габрово. Той добави, че единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият - от негов секретар. "Тези действия са по две досъдебни производства. Едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура. А другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние", обясни Гешев.

Главният прокурор подчерта, че му е ясно как "бизнесмени" се обединяват срещу прокуратурата и казват, че са почтени. "Други ги наричат олигарси и хора, чийто политически и медиен интерес съвпада с това, че "прокуратурата е империя на злото", коментира Гешев и допълни: "Ами като са почтени да спрем да работим и да си закопават тоновете отпадъци, да ги дишаме, да се тровим. Те са почтени, ние сме болни", заяви той и във връзка с другото обвинение, повдигнато на Бобоков и брат му във връзка с отпадъците от фирмата им "Монбат".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи президента Румен Радев и обяви, че през последните седмици срещу него се води безпринципна атака от страна на мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама