Църквата „Св. София“ в Истанбул става джамия

11:46, 09 юли 20 / Свят 25 2328 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия. Според тях Съветът е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна, съобщи БНР.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" превръщането на "Св. София" в джамия

Преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу съобщи в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия. Колумнистът на вестник „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено на 10 юли. Друго близко до управляващата партия издание – „Йени Шафак“, малко след полунощ също публикува подобна информация.


Снимка: БГНЕС

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в страната, разгледа делото по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.

Руският патриарх: Превръщането на "Св. София" в джамия е заплаха за християнството

Понастоящем бившата византийска църква, превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол, е музей под закрилата на ЮНЕСКО поради историческата си стойност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама