Манфред Вебер: Преговорите с Турция са историческа грешка

12:42, 09 юли 20 / Свят 25 1963 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Европейският съюз трябва да прекрати преговорите за членство с Турция, които са превърнаха в историческа грешка", заяви Манфред Вебер, лидер на най-голямата политическа сила в Европейския парламент – Европейската народна партия.

„Преговорите за членство на Турция се оказаха историческа грешка, която предизвика единствено фрустрация в Турция и не доведе до сближаване на страната с ЕС. Трябва да прекратим преговорите за членство на Турция в ЕС и да разработим нова правна база за нашите отношения с тази държава“, каза той, обръщайки се към върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който участва в заседанието на ЕП.

Турция: ЕС не даде добри знаци за сближаване

„Да, имахме сътрудничество с Турция и остават редица общи интереси, но ситуацията в Турция се промени. Турция все повече се отдалечава от ценностите на ЕС. Ситуацията в Източното Средиземноморие се изостря. Турция незаконно прави сондажи край бреговете на Кипър, сключва несъстоятелен договор с Либия за разделянето на шелфа на Средиземно море, умишлено нанасяйки щети на интересите на Кипър, вече станахме свидетели и на военен инцидент с френските кораби. ЕС трябва ясно да даде да се разбере, че проблемът с незаконното пресичане на границите на Гърция и Кипър от мигранти – това не е двустранен проблем на Турция с Кипър и Гърция, това е проблем на Турция и ЕС“, категоричен е Вебер, цитиран от БГНЕС.

От своя страна, Борел призова „да се спре и преобърне днешния негативен тренд в отношенията с Турция“.

„Диалогът и дискусиите трябва да премахнат нашите разногласия в Източното Средиземноморие и да усилят съвместните ни позиции“, каза той. Борел призна, че има изостряне на отношенията с Турция, но също така твърди, че с тази държава ЕС имал много съвпадащи интереси.

Официалните преговори за членство на Турция в ЕС стартираха през октомври 2005 г, и продължават вече 15 години. За този период няма никаква реална перспектива за приема на тази държава в ЕС. Също така няма времеви рамки, кога преговорният процес ще приключи. В същото време проблемите между Анкара и Брюксел само нарастват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама