Японски суперкомпютър намери потенциални лекарства срещу COVID-19

14:40, 09 юли 20 / Свят 25 2261 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Японски учени са използвали суперкомпютъра „Фугаку“ за търсене на средства срещу новия коронавирус. Потенциал за борба с него е бил открит у препарати, които се използват срещу заразяване с тения и други паразити, пише вестник „Асахи Шимбун“, цитиран от БГНЕС.

С помощта на суперкомпютъра „Фугаку“ учените от университета в Киото са анализирали повече от 2 000 медицински препарата, които биха могли да намалят активността на единия от протеините, който играе важна роля в жизнеспособността на коронавируса SARS-CoV-2. „Фугаку“ помогнал да бъде моделирано взаимодействието между препаратите и вируса.

ЕК одобри лекарството „Ремдесивир“ за употреба в ЕС

Изяснено било, че някои лекарствени препарати могат да потиснат действието на главната протеаза на коронавируса – ензимът, който отговаря за размножаването му. Някои от тези препарати вече преминават клинични изпитвания в Япония.

Един от тези препарати е никлозамид, който се използва при заразяване с тения и други паразити, а другият – нитазоксанид, използван за лечение на паразитни и вирусни инфекции. Учените планират да предоставят резултатите от изследването на фармацевтичните компании, които да проверят ефективността на медикаментите в клинични изпитвания.

Суперкомпютърът „Фугаку“ е разработен от японския Институт за физико-химически разследвания RIKEN) и компания „Фуджицу“. През юни тази година експерти от международния проект „Топ-500“ признаха „Фугаку“ за най-мощния суперкомпютър в света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама