Проверка на Банов и стоп за строежа на небостъргача „I Tower“

12:27, 10 юли 20 / Политика 25 2833 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокуратурата проверява министъра на културата Боил Банов за нарушение във връзка със строежа на небостъргача „I Tower“, който се намира в близост до пл. „Македония“ в столицата. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия. 

"Върховната административна прокуратура (ВАП) ще назначи проверка на министър Банов. Тя ще сезира Специализираната прокуратура за данни за извършени престъпления. Данните са свързани с документи издадени от Министерството на културата касаещи „I-Tower“ небостъргач, който се намира само на 50 метра от паметник на културата", разкри Иван Гешев.

Снимка: БГНЕС

Малко по-късно ВАП информира, че Боил Банов е проверяван за грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. 

От съобщението на прокуратуарата става ясно, че на 9 юли Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) е издала заповед за спиране на строежа заради несъгласуване на инвестиционния проект с Министерство на културата.

Ден по-рано обаче Банов е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна в нарушение на законовите разпоредби.

Прокуратурата предлага на главния архитект на София да прецени дали да предприеме мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект. Проверката на ВАП продължава.

Снимка: http://www.proger.it/

Припомняме, че проверката на ДНСК започна в края на месец май след медийни публикации, че строежът на небостъргача се извършва въпреки, че разрешението за това е изтекло. Тогава собственикът ITOWER DEVELOPMENT ЕАД заяви, че всички необходими разрешителни са издадени и са валидни в съответствие с българското законодателство. От компанията отрекоха твърденията, че имат каквито и да било отношения с бизнесмена Васил Божков, срещу когото са повдигнати 18 обвинения.

Ако проектът бъде завършен, небостъргачът „I Tower“ ще се превърне във втората най-висока сграда в София. В момента първенец е „Кепитал форт“ на бул. „Цариградско шосе“ с височина от 128, 5 м., а на второ място е „Милениум Център“ между бул. „Витоша“ и бул. „Пенчо Славейков“ с височина от 112 м.

http://www.proger.it/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама