Блокираха достъпа по въздух и вода до "летните сараи" на Доган

14:48, 10 юли 20 25 3013 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Забранен е достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сграда, известна като „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това става ясно от публикация в специализирания сайт maritime.bg.

Според публикуваното предупреждение забраната е наложена в 21 ч. снощи и важи до 21 ч. на 15 септември.

Със заповед на Ръководство "Въздушно движение" за ограничаване на навлизането на безпилотни летателни средства, планери, дирижабли, както и на парашутни скокове e от 10 до 20 юли, съобщи Mediapool.

Това се случва няколко дни след като председателят на партия "Да, България" Христо Иванов достигна с лодка до плаж, който е публична държавна собственост и е в непосредствена близост до сараите на Доган. Той обаче беше посрещнат от гардове на НСО, които със сила го върнаха във водата.

Христо Иванов "акостира" край имението на Доган, посрещна го охрана

В социалната мрежа Facebook пък се организира протест под надслов "Масово ходене на охраняем плаж", в който участие са заявили до момента над 5 000 души, а повече от 26 000 са заявили интерес към събитието.

От сайта "Бивол" пък написаха в социалната мрежа, че "морска гара в Бургас в осъмнала със заграждения и будка за полицай. Щяло да има военни учения на НАТО. А вие се гответе за учения по демокрация и отвоюване на превзетата от мутрите държава. Отиваме на плаж на #Росенец по суша, през общинския път. Ще публикуваме подробни инструкции как се стига дотам. Еничарите се готвят да бранят #Догансарай, така че ще има препятствия. За желаещите да стигнат по вода до плажа има много места, откъдето може да се тръгне с лодка, включително и от яхтеното пристанище в Бургас, което (засега) не е заградено".

На извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов обвини държавния глава Румен Радев, че той е разпоредил на НСО да не допускат хора по вода и суша до Росенец.

"Шефът на НСО е поискал морето пред парк "Росенец" да се охранява от 15 юли до септември, сочи писмо на НСО до МВР, МО и МТ, съобщи Борисов на пресконференцията, на която присъстваха още силовият вицепремиер Красимир Каракачанов, МВР шефът Младен Маринов и транспортният министър Росен Желязков.

"Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарии", допълни министър-председателят.

"Нито един моряк от флота по никакъв начин няма да бъде ангажиран с подобни необмислени писма. Флотът няма задача да охранява акватории към паркове, той защитава морския суверенитет на България. В района на Бургас се провежда военоморското учение на НАТО. Ако бъдат забелязани кораби в морето, да знаете, че те нямат нищо общо с Росенец", обяви Каракачанов. 

"Разпоредил съм действията на полицията да бъдат законосъобразни, за да не влизаме в спор с НСО. Всяка служба трябва да изпълнява своите компетентности, а когато няма, да търси съдействие от друга", допълни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

 Борисов призна, че не е запознат дали може службите да не изпълнят охранителните дейности. Пред медиите той разпореди на заместника си Каракачанов да провери и да го информира. 

"Брегът е държавна собственост, ако граждани решат да отидат да се пекат, никой не може да ги спре. Ако искат да правят митинги и проява, има закон, според който трябва да се получи разрешение от местната администрация", категоричен е министърът на отбраната.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:34, 10 юли 20

Много тъпо активно мероприятие на Радев! НСО пуснало заповед за морска и сухоземна охрана. Ако се изпълни-лошо Борисов пази Доган,ако не се изпълни,пак лошо Борисов не изпълнява разпореждане на НСО!
Много тъпи фуражки на Дондуков 2.
Също като вица с ковбоя,който си боядисал коня зелен,за да се хареса :)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама