Разделена Полша избира президент на балотаж

09:27, 12 юли 20 / Свят 25 1798 Шрифт:
Редактор:

Поляците избират своя президент за следващите пет години. Вотът ще има отчетливи политически последици за страната, страдаща от дълбоко партийно разделение.

Двамата съперници са сегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата националноконсервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа" (ГП). Гласуването в неделя ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на ПиС и ГП. Конфликтът между двете партии доминира в полската политика от 2005 г., съобщава "Дневник".

В понеделник вечерта партийното разделение беше илюстрирано от два предавани по телевизията кандидатпрезидентски "дебата", във всеки от които участваше само един кандидат, а подиумът за противника остана празен. Анджей Дуда отговаряше на въпроси от благоразположени избиратели по националната полска телевизия, а Рафал Тшасковски отговаряше на въпроси от 20 медии. И двете кампании представят победата на своя противник като същинска катастрофа за страната.

Анджей Дуда се представя като защитник на консервативните семейни ценности, който е против либералния начин на живот, "чужд" според него на полската култура - като правата на ЛГБТ общността. Той обещава да запази инициативите на ПиС за социални разходи и да продължи да подобрява жизнения стандарт, изтъквайки големите инвестиции в публични проекти. "Бих искал в края на втория ми мандат поляците да печелят средно равностойността на 2000 евро", каза Дуда на предизборна проява в края на юни.

Във външната политика сегашният президент иска да запази силен полско-американския съюз. Дуда смята, че победата на неговия противник би довела до задънена улица взаимодействието между институцията и ръководеното от ПиС правителство в момент, когато страната се нуждае от единство, за да се справи с икономическите последици от пандемията от коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама