Доц. Ангел Кунчев: Броят на заразените скочи и заради политизирането на проблема

10:49, 12 юли 20 25 2918 Шрифт:
Редактор:

Политизирането на проблема с коронавируса е една от причините за драстичното повишаване на броя на новозаразените в България. Това заяви пред БНР националният здравен инспектор и член на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев.

"Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого", поясни той.

Кунчев допълни, че се е обърнал с апел към политическите лидери да оставят специалистите в Националния оперативен щаб да работят, а ако не се справят, да ги сменят и да правят каквото си искат.

211 са новите случаи на коронавирус у нас

Като други причина за повишаването на броя на заразените доцентът посочи и приемането от хората, че проблема с епидемията е решен и е маловажен. Кунчев посочи, че го притеснява не толкова бройката на новите случаи, а броят на приетите в болница. Той поясни, че целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи, съобщава "Дневник".

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но стои въпроса кой ще работи в тях.

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", каза още Ангел Кунчев.

Според шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов протестите в София със сигурност ще доведат до ръст на случаите с коронавирус. Тази тенденция се видя и по време на абитуриентските балове.

Според него говоренето с висок тон по време на митингите е един от начините за пренасяне на вируса, съобщава БГНЕС.

Прогнозата на проф. Балтов е, че след масовите митинги и протести от последните дни допълнително ще се натовари здравната система на София. Това от своя страна ще увеличи броя на заетите легла с болни от коронавирус за сметка на пациенти, които се налага да постъпят с други заболявания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама